Indiase regering evalueert verbod op cryptomunten

Terwijl sommige landen de cryptomunten omarmen, onderzoeken anderen in welke mate ze crypto’s aan banden kunnen leggen. Volgens Bloomberg Quint evalueert de Indiase regering de modaliteiten voor het verbieden of reguleren van de cryptomunten.

El Salvador pakte vorige week uit met een wereldprimeur. Het was namelijk het eerste land ter wereld dat Bitcoin erkent als wettelijk betaalmiddel. Ook sommige andere landen in Zuid-Amerika zouden overwegen om die weg in te slaan. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld China, waar er streng wordt opgetreden tegen onder meer miners. Voorts heeft de centrale bank van het land recent gezegd dat het cryptomunten niet erkent als betaalmiddel.

Drie kwesties bespreken

Ook in India bekijkt de regering hoe het gaat optreden tegen de cryptomunten. Volgens Bloomberg Quint is de Indiase regering in gesprek met de financiële regulatoren en belanghebbenden uit de sector om de voorwaarden van een eerder voorstel dat effectief opriep tot een algemeen cryptoverbod in India te onderzoeken.

Concreet worden er drie belangrijke kwesties besproken. Ten eerste, het al dan niet opleggen van een totaal verbod op cryptomunten in India. Als de onderhandelingspartners beslissen dit niet te doen, zal de volgende overweging zijn hoe de autoriteiten ze moeten reguleren. Ten slotte zal ook worden nagegaan welke soorten activiteiten moeten worden toegestaan en welke moeten worden ontmoedigd.

De afgelopen maanden kwam een cryptoverbod al meermaals ter sprake in de Indiase media. Dat zorgde voor veel onzekerheden bij de cryptobeleggers. De Indiase regering lijkt nu die onzekerheid te willen wegnemen. Nirmala Sitharaman, de Indiase minister van Financiën, maakte in een interview met CNBC in maart al bekend dat het land openstaat om te experimenteren met de cryptomunten. ‘We gaan voor een gekalibreerde aanpak kiezen’, klonk het toen. Daarmee liet ze meteen uitschijnen dat de regering niet van plan was om eenzijdig een totaalverbod in te voeren.

Kritische houding Reserve Bank of India

De Reserve Bank of India blijft zich wel kanten tegen cryptomunten. In 2018 had de centrale bank van India via een circulaire zelfs de banken verboden om zaken te doen met mensen of bedrijven die handelen in cryptomunten. Het Hooggerechtshof van India heeft dat controversieel verbod in maart 2020 opgeheven.

Shaktikanta Das, de gouverneur van de Reserve Bank of India, zei onlangs tijdens een persconferentie dat de toezichthouder zich grote zorgen maakt over cryptomunten. ‘We hebben die bezorgdheden inmiddels overgemaakt aan de overheid’, liet hij toen weten.

Ondertussen overwegen drie grote cryptohandelsplatformen – Kraken, Bitfinex en KuCoin – naar verluidt om hun activiteiten uit te breiden naar India. Dankzij die uitbreiding zouden ze hun diensten kunnen aanbieden aan de naar schatting 15 miljoen cryptobeleggers van het land.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20