India heeft met onmiddellijke ingang de uitvoer van graan geblokkeerd. De maatregel is noodzakelijk om de voedselveiligheid van de eigen bevolking te beschermen. Dat heeft het Indiase Directoraat-Generaal voor Buitenlandse Handel beslist. De internationale markt had nochtans op de Indiase graanexporten gerekend om de tekorten in de wereldwijde voorraden, een gevolg van de oorlog in Oekraïne, aan te vullen.
“Landen die graan nodig hebben voor hun voedselzekerheid en een officiële aanvraag voor leveringen indienen, zullen nog steeds op een bevoorrading met Indiase leveringen kunnen rekenen”, stipt het Directoraat-Generaal aan. “Alle andere nieuwe zendingen worden echter met onmiddellijke ingang verboden.”
Bevoorrading
“Het besluit om de export van graan stop te zetten beklemtoont de Indiase bezorgdheid over de hoge inflatie, die sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne aan een golf van voedsel-protectionisme bijdraagt”, merkt het persbureau Bloomberg op.
“Regeringen over de hele wereld proberen, in een omgeving met stijgende landbouwprijzen, de lokale voedselvoorziening te verzekeren. Indonesië heeft de export van palmolie stopgezet, terwijl Servië en Kazachstan ook al quota aan hun graanuitvoer hebben ingevoerd.”
“De beperking van de export zou echter wel een klap betekenen voor de Indiase ambitie om de vruchten te kunnen plukken van de grote vraag naar graan die is ontstaan sinds de oorlog in Oekraïne de aanvoer van het product uit het gebied rond de Zwarte Zee nagenoeg heeft doen stilvallen”, merkt Bloomberg nog op.
“Klanten keken daarbij vooral naar India om hun voorraden aan te vullen. Onder meer Egypte en Turkije hebben onlangs beslist hun graan uit India te zullen importeren.”
“Met India verdwijnt een volgende partij uit de wereldwijde handel”, beklemtoont Andrew Whitelaw, graanspecialist bij consultant Thomas Elder Markets. “De wereld begint het graantekort steeds harder te voelen. De Amerikaanse wintertarwe worstelt met een inferieure kwaliteit, terwijl ook de Franse voorraden opdrogen. De export vanuit Oekraïne is nagenoeg onmogelijk geworden.”
India is door een bijzonder extreme hittegolf getroffen. Hierdoor werd de graanoogst over het hele land aangepast. Dit had de Indiase regering eerder al aangezet om exportbeperkingen te overwegen. Er zouden momenteel nog exportcontracten voor 4 miljoen ton lopen.
Het gebied rond de Zwarte Zee – de graanschuur van de planeet – vertegenwoordigt normaal ongeveer een kwart van de aanvoer op de wereldwijde markt. Na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft India geprobeerd dat vacuüm op te vullen. Het Aziatische land had daarbij gehoopt een recordvolume van 10 miljoen ton graan te kunnen exporteren.
Gerichte maatregelen
“De voorbije weken zijn echter de problemen op de binnenlandse markt prominent naar voor gekomen”, merkt Bloomberg nog op. “India beleefde de warmste maand maart uit zijn geschiedenis. Daardoor werden honderden hectare graangewassen beschadigd. Geraamd wordt dat in sommige delen van het land de opbrengsten van de oogst met ongeveer 50 procent zijn gedaald.”
“Dat leidde tot grote bezorgdheid. Miljoenen Indiërs zijn immers voor hun levensonderhoud en voedselvoorziening hoofdzakelijk van de landbouw afhankelijk. De Indiase regering merkte nog op dat de aankopen van tarwe voor haar voedselhulpprogramma meer dan gehalveerd zullen worden.”
Het exportverbod zal volgens de analisten waarschijnlijk ook nadelige gevolgen hebben voor producenten en handelaren die graan in afwachting van hogere prijzen hebben opgeslagen.
Siraj Chaudhry, topman van grondstoffenhandelaar National Commodities Management Services, stelt te begrijpen dat de Indiase regering maatregelen neemt om de eigen voedselbevoorrading te garanderen, maar ziet tegelijkertijd een aantal knelpunten.
“Een aanpak met gerichte maatregelen zoals een minimum exportprijs en kwantitatieve beperkingen zou echter een betere oplossing hebben aangereikt”, benadrukt hij. “Een plotseling beperkt immers de handel en tast de betrouwbaarheid van de Indiase exporteurs aan. Bovendien wordt ook het verdienmodel van de Indiase boeren ondermijnd.”