Er komt geen einde aan de klimaatrampen dit jaar: drama’s in India en Nepal door moesson die maar niet ophoudt

Normaal gezien is het moessonseizoen eind september afgelopen. Maar dit jaar lijkt er geen einde aan te komen. Ongewoon zware regenval heeft de afgelopen week gewassen vernietigd, bruggen weggespoeld, duizenden woningen weggevaagd en honderden mensen gedood in India en Nepal.

Waarom is dit belangrijk?

De moessons in Zuid-Azië zijn altijd verwoestend. Maar de scènes van dood en verderf die zich nu in de regio afspelen, zijn een nieuwe waarschuwing voor de urgentie van klimaatverandering, zeggen experts.

Meteorologen hadden de catastrofale regenval die India en Nepal de afgelopen dagen heeft overspoeld niet verwacht. Het dodental blijft stijgen ondertussen. Aardverschuivingen en overstromingen hebben huizen beschadigd en honderdduizenden toeristen die massaal naar vakantie- en bedevaartsoorden voor hindoe-feestdagen die samenvallen met de herfstoogst, zijn gestrand. Historisch gezien is oktober het begin van de post-moesson. Maar dit jaar dus niet. Cycloonomstandigheden in de Golf van Bengalen voor de oostkust van India zorgden voor zware wind en regen over het subcontinent, bereikten de Himalaya in Nepal en verspreidden zich helemaal naar de kustravijnen van het zuidwestelijke schiereiland van India.

In de Noord-Indiase deelstaat Uttarakhand hebben dagen van hevige regenval – op één plaats viel het meeste regen sinds 1897 – minstens 46 mensen gedood en honderden zijn gestrand in bergresorts, met overlopende meren die wegen overstromen. Ongeveer 100 mensen werden geëvacueerd uit een Lemon Tree-resort in Nainital, een voormalig Brits koloniaal heuvelstation in Uttarakhand. Het hotelpersoneel bleef om voor oudere volwassenen te zorgen, nadat reddingswerkers besloten dat een evacuatie te riskant voor hen zou kunnen zijn, gezien de haarspeldbochten en steile hellingen op de smalle bergweg van het district. Ambtenaren in Uttarakhand vreesden dat het dodental verder zou kunnen stijgen naarmate het terugtrekkende water mensen blootlegde die vastzaten onder het puin.

Honderden huizen weggevaagd in Nepal

Stortregens hebben ook het zuiden van India doorweekt, wat heeft geleid tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen in de staat Kerala. Meer dan 40 mensen in Kerala zijn verdronken. Deze week openden functionarissen in Kerala ook overlopende dammen, de eerste keer dat staatsfunctionarissen zo’n stap hadden gezet sinds catastrofale overstromingen in 2018 aan meer dan 400 mensen het leven kosten. India zette marine- en luchtmachtpersoneel in om te helpen bij reddingspogingen en om mensen die op het pad stroomafwaarts van de dam woonden, te dwingen te evacueren.

Ook Nepal werd deze week getroffen door aardverschuivingen en overstromingen, waarbij minstens 50 mensen omkwamen in overstroomde, verafgelegen dorpen. Honderden huizen in heuvelachtige gebieden werden weggevaagd. Snelwegen werden geblokkeerd en een regionale luchthaven, waarvan het asfalt onder water stond, werd gedwongen vluchten te annuleren.

Ook in Nepal verrasten de wolkbreuken wetenschappers, die hadden voorspeld dat de periode van zware regenval in de Himalaya meer dan een week geleden was geëindigd. Rijstvelden die klaar waren om geoogst te worden, werden beschadigd door de regen, waardoor de vrees is ontstaan voor een voedselcrisis in een van de armste landen ter wereld.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20