India telde eind vorig jaar 177 dollarmiljardairs. Daarmee werd de Indiase populatie superrijken op één jaar tijd met 55 individuen uitgebreid. Dat blijkt uit een rapport van analist Hurun. Alleen China en de Verenigde Staten tellen momenteel nog meer miljardairs dan India.
Wanneer ook miljardairs met een Indiase origine in het buitenland worden meegeteld, komt Hurun zelfs aan een totaal van 207 individuen.
Traditionele economie
‘India heeft vorig jaar bijna één miljardair per week gecreëerd’, benadrukt Anas Rahman Junaid, hoofd onderzoek bij Hurun India. ‘De Indiase rijkdom is echter grotendeels gedomineerd door traditionele industrieën.’
‘Dat is een groot verschil met de technologie-aangedreven groei die de populatie superrijken in de Verenigde en China heeft laten optekenen. Wanneer die trend zich ook in India zal doorzetten, zal het land wellicht snel meer miljardairs kennen dan de Verenigde Staten.’
Met een vermogen van 83 miljard dollar is Mukesh Ambani, voorzitter van het conglomeraat Reliance Industries, de rijkste man van India. Ambani is tegelijkertijd de tweede rijkste man van Azië. In de wereldwijde ranglijst staat de topman van Reliance, de grootste onderneming van India, op een achtste plaats.
Gautam Adani (32 miljard dollar) in de tweede rijkste man van India, gevolgd door Shiv Nadar (27 miljard dollar), Laskhmi Mittal (19 miljard dollar) en Cyrus Poonawalla (18,5 miljard dollar). Verder meldt het rapport dat Nikhil Kamath (Zerodha) en Apoorva Metha (Instacart) met een leeftijd van 34 jaar de jongste Indiase miljardairs zijn.
Mumbai
Daarnaast merkt Hurun op dat India ook 412.000 dollarmiljonairs telt. De grootste concentratie wordt opgetekend in Mumbai (16.933), gevolgd door New Delhi (16.000) en Kolkota (10.000). Indiase miljonairs blijken zich volgens de analist ook liefst in een Mercedes te verplaatsen, gevolgd door BMW en Jaguar.
Wanneer ze een sportwagen kopen, opteert de Indiase rijkere klasse daarentegen voor een Lamborghini, gevolgd door Porsche en Aston Martin. Aan hun pols dragen ze liefst een Rolex-horloge, terwijl hun bar bij voorkeur Johnnie Walker Blue Label en Dom Pérignon schenkt.
Hurun wijst er nog op dat Azië voor de eerste keer in een heel lange periode meer miljardairs telt dan de rest van het wereld. ‘De creatie van rijkdom is duidelijk naar de Aziatische regio aan het verschuiven.’
China heeft inmiddels 1.056 miljardairs. Daarmee is het land de eerste natie in de wereld die meer dan duizend superrijken telt. Die populatie is groter dan de groep miljardairs uit de volgende drie landen in de ranglijst – de Verenigde Staten, India en Duitsland – samen.
Volgens het rapport telt de wereld in totaal 3,228 miljardairs. Die populatie heeft nu een gezamenlijk vermogen van 14.000 miljard dollar. Dat is meer dan het bruto binnenlandse product dat China vorig jaar registreerde.
(lb)