De aandelen van de Europese banken bevinden zich in woelig vaarwater. Beleggers hebben sinds de start van de oorlog in Oekraïne die aandelen massaal van de hand gedaan. Gevreesd wordt dat de sancties tegen Rusland, waaronder de uitsluiting uit het SWIFT-systeem, zware gevolgen kan hebben voor de financiële sector.
De Europese bankaandelen liggen niet goed in de markt. Nagenoeg al die aandelen noteren, ondanks een herstelbeweging donderdag, in het rood sinds de Russische inval in Oekraïne. Onder meer de uitsluiting van Russische banken uit het internationale betaalsysteem SWIFT heeft tot nu toe al veel onzekerheid gecreëerd voor het banksysteem.
Eerder beperkte blootstelling ING
De afgelopen dagen hebben heel wat Europese banken bekendgemaakt in welke mate ze blootgesteld zijn aan Rusland en dus ook de westerse sancties tegen het land.
De Nederlandse grootbank ING deelde vorige week een presentatie waaruit bleek dat het voor 5,3 miljard euro aan leningen heeft verstrekt aan Russische klanten. Dat is 0,9 procent van de kredieten van de hele groep. “700 miljoen euro van dat bedrag wordt getroffen door de sancties tegen Rusland”, aldus ING. De grootbank heeft ook voor 500 miljoen euro aan leningen verstrekt aan Oekraïne, oftewel 0,1 procent van de openstaande kredieten.
Credit Suisse heeft vandaag laten weten dat het voor 829 miljoen euro aan kredieten heeft uitstaan in Rusland. Concurrent UBS meldde eerder deze week dat het 181 miljoen euro aan risicodragend kapitaal uit heeft staan in Rusland.
Grootste blootstelling voor Raiffeisen Bank
De Franse grootbank BNP Paribas Fortis is dan weer voor zo’n 3 miljard euro blootgesteld aan Rusland en Oekraïne. “Dat is een eerder beperkte blootstelling”, aldus de bank. Concurrent Société Générale meldde onlangs een blootstelling van 18,6 miljard euro.
UniCredit, de op één na grootste bank van Italië, zei woensdag dat een volledige afschrijving van de Russische activiteiten zo’n 7,4 miljard euro zou kosten. De financiële instelling liet wel weten dat het nog steeds in staat zou zijn om de voorgestelde dividenden in contanten voor 2021 uit te betalen, zelfs in een extreem scenario waarin het de blootstelling tot nul zou terugbrengen.
Deutsche Bank zei vandaag dat zijn blootstelling aan Rusland 2,9 miljard euro bedroeg, waarvan een bruto kredietblootstelling van 1,4 miljard euro. De bank voegde er wel aan toe dat het die blootstelling in de afgelopen twee weken had verminderd.
De Oostenrijkse Raiffeisen Bank is met 22,9 miljard euro het meeste van alle Europese banken blootgesteld aan Rusland. Volgens Reuters overweegt de bank overigens om Rusland, en eventueel Oekraïne, te verlaten. Een van de bronnen van het persagentschap sprak van een soort rampenplan voor het geval de onderdelen in Rusland en Oekraïne veel meer kapitaal zouden nodig hebben. Ook het tijdelijk stopzetten van de werkzaamheden in die landen zou een optie zijn.
(lb)