De onderzoeksinstituten die het smelten van de ijskappen in de gaten houden, hebben deze week een bijzonder ernstig verschijnsel vastgesteld: Groenland smelt in een snel tempo.
De waarschuwing is afkomstig van Polar Portal, een website die de dagelijkse resultaten weergeeft van de monitoring van het smelten van de Groenlandse ijskap door Deense onderzoeksinstituten. De afgelopen twee dagen is het ijs op het enorme eiland tussen de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee in een indrukwekkend tempo gesmolten.
België 50 cm onder water
Alleen al op woensdag verloor Groenland 8,5 miljard ton ijs aan de oppervlakte. Op donderdag verloor het nog eens 8,4 miljard ton. Deze cijfers zijn verbijsterend en liggen boven het seizoensgemiddelde.
In totaal is in Groenland in 48 uur 17,9 miljard ton ijs gesmolten. Laten we dit even in perspectief plaatsen: Polar Portal geeft aan dat al dat water Florida voor zo’n 10 cm onder water zou zetten.
Als deze vergelijking niet voor je volstaat, is de berekening voor België eveneens frappant. Met een oppervlakte van 30.689 km² is ons land bijna zes keer kleiner dan de zuidoostelijke staat van de Verenigde Staten (170.312 km²). Dit betekent dat het ijs dat in Groenland in twee dagen smelt, ons hele land onder ruim 50 cm water kan zetten. Wallonië zou zelfs 100 cm onder water komen te staan.
530 miljard ton ijs weggesmolten
De cijfers van de laatste dagen liggen echter nog steeds onder de absolute records die in de zomer van 2019 werden gevestigd. Op 30 juli van dat jaar was 11 miljard ton ijs gesmolten.
Over het hele zomerseizoen van 2019 is er zo’n 530 miljard ton ijs weggesmolten. Naar verwachting zal dat dit jaar niet gebeuren. Anderzijds heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) aangegeven dat het huidige smeltgebied groter is dan dat van twee jaar geleden. Deze vaststelling wordt ook gedeeld door Polar Portal.
Eerder dit jaar waarschuwde het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) dat de ijskappen van Groenland en het Noordpoolgebied het snelst smelten in de wereld. We zitten nu in het ergste scenario dat het panel zich had voorgesteld, en dat zal een enorm effect hebben op de stijging van de zeespiegel.
(evb)
Lees ook:
- Hoe nieuw onderzoek aantoont dat smelten van het ijs wellicht het grootste drama ooit is voor mensheid
- Gevaar van smeltende permafrost voor infrastructuur groter dan werd aangenomen
- Wetenschappers vinden planten onder Groenlandse ijskap: ’Slecht nieuws voor de klimaatopwarming’
- Smeltende gletsjer geeft geheimen prijs: onbekende virussen van 15.000 jaar oud ontdekt