In Kosovo jagen drones op roekeloze chauffeurs

Drones moeten helpen de verkeersveiligheid te verbeteren in een land dat te veel mensen in het verkeer ziet sterven.

In Kosovo gaat de politie drones inzetten om verkeersovertredingen aan te pakken. In deze kleine Balkanstaat (1,7 miljoen inwoners) hebben de ordediensten zich een vloot drones aangeschaft met als doel de verkeersveiligheid te gaan verbeteren. Door verkeerszondaars op tijd te interpelleren hoopt men het aantal verkeersdoden en -gewonden drastisch te doen dalen.

De drone leent zich uitstekend tot het filmen van personen die inbreuken tegen het verkeersreglement begaan. Op een instructievideo is te zien hoe een passagierswagen die een andere wagen inhaalt waar dat niet mag, door een drone is gefilmd.

Chauffeur confronteren met zijn overtreding

Luttele meters verder wordt de wagen tot stilstand gebracht en kan de chauffeur in kwestie op een tablet zien wat de politie ertoe heeft gebracht hem van de baan te halen.

Ook chauffeurs die verkeerslichten of verkeersborden negeren hoopt men op die manier te kunnen identificeren.

De meeste chauffeurs die op heterdaad worden betrapt reageren verbaast wanneer ze met de vanuit de lucht gemaakte beelden van hun overtreding worden geconfronteerd. Ook de boetes zijn niet mals en kunnen oplopen tot 300 euro in een land met een gemiddeld maandloon van 500 euro. Verder riskeren de verkeerszondaars een rijverbod van zes maanden. 

Sinds begin dit jaar zijn in Kosovo al 80 verkeersdoden gevallen, tegen 85 in het volledige jaar 2017. De voorbije zes maanden raakten 8.312 mensen gewond bij een verkeersongeval. De voornaamste oorzaken van het verkeersgeweld zijn de gebrekkige signalisatie, de erbarmelijke staat waarin vele voertuigen zich bevinden en het roekeloze rijgedrag van de doorsnee Kosovaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20