Het conflict tussen Israël en Hamas heeft in Europa het antisemitische sentiment aangewakkerd, met name in Duitsland. De minister van Economie en vicekanselier Robert Habeck (Grünen) heeft deze week een krachtige boodschap op sociale media geplaatst.
In Duitsland verharden zelfs de Groenen hun toon en dreigen ze met uitwijzing voor de daders van antisemitische daden

Waarom is dit belangrijk?
Duitsland lijkt het tijdperk van Angela Merkel achter zich te laten. In 2015 verwelkomde de Duitse bondskanselier meer dan een miljoen migranten als gevolg van de migratiecrisis. De huidige, door links gedomineerde regering lijkt de toegangsvoorwaarden net te willen verstrengen en de uitzettingen efficiënter te willen maken.In het nieuws: Robert Habeck spreekt zich uit tegen antisemitisme.
- Antisemitische daden nemen toe in Frankrijk, België en Duitsland. De vicekanselier heeft opgeroepen tot strenge straffen voor de daders van dergelijke daden en heeft geen blad voor de mond genomen in een video die bijna 10 miljoen keer is bekeken:
- “De omvang van islamitische demonstraties in Berlijn en andere steden in Duitsland is onaanvaardbaar en vereist een krachtig politiek antwoord.”
- “Iedereen die Duits is, zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. Als u geen Duitser bent, riskeert u ook uw verblijfsstatus.”
- “Iedereen zonder verblijfsvergunning geeft reden tot uitzetting.”
- Tijdens deze demonstraties verschenen antisemitische leuzen, werden Israëlische vlaggen verbrand en namen het geweld toe.
- Robert Habeck bekritiseert dat sommige moslimorganisaties zich niet voldoende distantiëren van de excessen in hun gemeenschap.
- De vicekanselier richt zich ook tot “een deel van de politieke linkerzijde” waarvan “antikolonialisme leidt tot antisemitisme”. “Op dit punt zou dit deel van de politieke linkerzijde haar argumenten moeten herzien en kritischer moeten staan tegenover het verhaal van het grote verzet.”
Samidoun in het vizier
- Donderdag heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, de activiteiten van de organisatie Samidoun verboden, een pro-Palestijnse groepering die door de minister wordt beschuldigd “een terroristische organisatie” te zijn. De Duitse tak zal worden ontbonden, zo beweert ze.
- Samidoun heeft antisemitische propaganda verspreid onder het mom van “solidariteit met Palestijnse gevangenen”, aldus Faeser. Samidoun is ook actief in België en sluit zich aan bij demonstraties ter ondersteuning van de Palestijnen. Onlangs riep deze organisatie op tot dagelijkse protesten om 19.00 uur op het Beursplein in Brussel.
- In Duitsland beweert de politie dat ze overbelast is en roept ze de politieke leiders op om actie te ondernemen. In de krant Bild, de meest gelezen krant van het land, hebben politievakbonden de alarmbel geluid: “Radicaal-islamisten stellen de heerschappij in onze straten in vraag”, aldus een vakbondsman. “Als er geen maatregelen worden genomen, zal de sharia in plaats van de grondwet overheersen. Het is hoog tijd om terug te keren naar de fundamentele waarden van onze samenleving. Anders zal het land instorten ten gunste van radicale individuele belangen.”
De essentie: de Duitse regering sluit het tijdperk van Merkel af.
- Het Duitse regeringsinitiatief om het uitzetten van afgewezen asielzoekers te versnellen, dat vorige week is aangenomen, komt ook voort uit de zorg over de winst die extreemrechts en zelfs extreemlinks zouden kunnen halen uit deze ontwikkeling.
- Dit besluit volgde ook op de aanslag in Brussel op twee Zweedse voetbalfans. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft de grenscontroles verscherpt, terwijl de Duitse kanselier Olaf Scholz heeft opgeroepen tot “grootschalige uitzettingen”.
- Bij ons is het beleid inzake uitzetting na de aanslag ook besproken en in twijfel getrokken door sommige leden van de regering, waaronder premier Alexander De Croo (Open Vld). Later bleek dat de fout eerder van juridische of zelfs politionele aard was, wat het politieke debat heeft gesmoord.
- In Duitsland staat het migratiebeleid op een keerpunt. De kritiek op de jaren van Merkel neemt toe. Dit was waar voor het energiebeleid, en dit is nu grotendeels ook het geval voor het migratiebeleid. In 2015 werden 890.000 asielzoekers in Duitsland opgevangen als gevolg van de migratiecrisis. Het jaar daarop kwamen er nog eens 320.000 vluchtelingen bij.
(nd/cv)