In Dubai is te veel gebouwd en de emir ziet dat nu zelf in

Dubai zal een analyse maken van zijn vastgoedmarkt. Dit moet helpen vermijden dat de ontwikkelaars teveel bouwprojecten zouden plannen of opstarten. Dat heeft sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de emir van Dubai, aangekondigd. Een massale golf nieuwe bouwprojecten heeft de voorbije periode de immobiliënprijzen in het emiraat doen instorten. Tegelijkertijd liet de economie van Dubai een vertraging optekenen.

De nieuwe ontwikkelingen brengen meer panden op de markt dan voor de aanwezige vraag nodig is.

Maatstaf

Mohammed bin Rashid Al Maktoum beval de oprichting van een commissie om de behoeften van de lokale vastgoedmarkt te bestuderen. Bedoeling is alle toekomstige projecten te evalueren en het tempo van de projecten te bepalen.

“De vastgoedsector van Dubai is een maatstaf voor de economie van het emiraat,” zegt Aya Batrawy, correspondent voor het persbureau Associated Press (AP) in de Arabische regio. “Immobiliën zijn in het emiraat ook niet alleen op de lokale bevolking gericht. Het vastgoed heeft ook een grote aantrekkingskracht op rijke investeerders uit de hele wereld aan die op zoek zijn naar een veilige plek voor hun geld.”

“De waarde van het onroerend goed in Dubai heeft echter een gestage terugval gekend,” zegt Batrawy nog. “Consultant Property Finder kwam tot de vaststelling dat de verkoopprijs van appartementen en villa’s in Dubai tijdens de eerste helft van dit jaar in vergelijking met twee jaar geleden ongeveer 12 procent is gedaald.”

“De ontwikkelaars blijven echter razendsnel bouwen. Zij hebben tijdens de eerste helft van dit jaar ongeveer 21.000 wooneenheden voltooid. Volgens de huidige planning zullen tegen het einde van het jaar in totaal meer dan 38.400 bijkomende wooneenheden zijn voltooid.”

“De grote ontwikkelaars van het emiraat – zoals Meraas, Emaar, Damac en Nakheel – hebben plannen voor nieuwe steden, wijken, winkelcentra, wolkenkrabbers en futurologische concepten,” benadrukt Batrawy. “Onder meer denken ze aan drijvende huizen met glazen kamers onder de zeespiegel, ondergedompeld in de kustwateren van de emiraat.”

“Dergelijke projecten weerspiegelen de ambities van het emiraat om uit te groeien tot een belangrijke toeristische bestemming en zich te ontwikkelen tot een internationaal financieel knooppunt. Er is daarbij een sterk gevulde pijplijn in de aanloop naar de World Expo die volgend jaar in Dubai op de kalender staat.”

Shoppingcenters

Al die projecten dragen bij tot een toenemende bezorgdheid dat een overaanbod de vastgoedprijzen kan blijven drukken. “Dubai heeft al zes grote winkelcentra,” oppert Batrawy. “Een daarvan is de Dubai Mall, een van de drukste en grootste winkelcentra van de wereld. Maar nog eens zes grote shoppingcomplexen zijn momenteel in aanbouw.”

“Dubai is bovendien ook de thuisbasis van de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld. Dubai heeft echter plannen voor een nieuwe toren die nog hoger zou reiken. De wolkenkrabber zou worden gebouwd in de historische Dubai Creek en zou door een compleet nieuwe woonwijk worden geflankeerd.

Rashid Al Maktoum zal zelf de nieuwe vastgoedcommissie voorzitten. “Dit orgaan zal ervoor zorgen dat nieuwe projecten een innovatief karakter hebben en voor de economie van Dubai een toegevoegde waarde betekenen,” kondigde de emir aan. “De commissie zal een analyse maken van de lokale vastgoedsector en zal de behoefte van de markt bestuderen.”

“Tevens zal een evaluatie volgen van alle toekomstige vastgoedprojecten. We zullen daarbij een geïntegreerd plan voor de vastgoedsector ontwikkelen. Daarbij zal het tempo van de uitvoering van de verschillende projecten worden bepaald. Tevens zal de commissie waken over een behoud van het evenwicht tussen vraag en aanbod.”

“De ontwikkelaars zullen worden aangezet om nieuwe innovatieve projecten te ontwikkelen die gericht zijn op kwaliteit in plaats van kwaliteit,” beloofde de emir nog.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.