In de Kamer komt een onderzoekscommissie naar kindermisbruik

In de Kamer komt een onderzoekscommissie naar kindermisbruik
Pastoor met paternoster – Photo by Robert Nickelsberg/Getty Images

Een heuse onderzoekscommissie wordt het dus, op minder dan een jaar voor de verkiezingen. Meteen slaagde Valerie Van Peel (N-VA) er ook in om de scope van die onderzoekscommissie uit te breiden van enkel misbruik in de kerk, naar alle misbruik en pedofilie “binnen een gezagsrelatie”. Het zal ook vermoedelijk N-VA zijn die de voorzitter van de onderzoekscommissie mag leveren, een gegeerde job, die destijds Marc Verwilghen (Open Vld) hyperpopulair maakte, bij de Dutroux-commissie.

  • De commissie komt er na de tv-reeks Godvergeten op VRT, die heel wat maatschappelijk debat losmaakte. Vorige week al kwam elke Vlaamse partij tussen in de plenaire vergadering, om steun voor die onderzoekscommissie te geven. Gisteren al gaf de Kamer dan groen lichtde commissie zal wel al eind maart met conclusies moeten komen: ongezien snel in de Kamer. Al kan een volgende legislatuur mogelijks de termijnen verlengen of verder bouwen op het werk.
  • De focus van de Kamerleden zal daarbij liggen op de slachtoffers, maar tegelijk gaat straks de Kamer dan ook het gerechtelijk onderzoek tegen het licht houden: met name een doorlichting van ‘Operatie Kelk’, het gerechtelijk onderzoek naar misbruik in de kerk, dat na 13 jaar nog steeds loopt.
  • Daarover kwamen hele felle beschuldigingen van een doofpotoperatie, gedaan door advocaat Walter Van Steenbrugge, die sprak over “clandestiene zittingen” en “stukken die plots uit het onderzoek werden gehaald”.
  • Binnen de federale regering is men snoeihard voor die beschuldigingen: “Men wil complotten zien, die er totaal niet zijn. Maar goed, laat men maar eens kijken naar het gerecht, alleen vrees ik dat sommige partijen zich laten opnaaien door één advocatenkantoor.”
  • Hoe dan ook reageerde het federaal parket al vrijdag op de beschuldigingen: “We hebben met verbazing een aantal uitspraken in de media gelezen. Alle stukken zijn wel degelijk onderzocht”, zo onderstreept men daar. Bovendien weerlegt het parket dat er zogenaamde “clandestiene zittingen” zouden geweest zijn.
  • Daarnaast zal deze onderzoekscommissie ook terugkomen op het werk van een vorige commissie, die in 2011 over hetzelfde onderwerp ging. Toen was dat wel een ‘bijzondere commissie’, die dus minder onderzoeksmacht heeft. Ze deden aanbevelingen, en die wil men nu gaan bekijken en actualiseren. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.