In afwachting van het ‘gevechtsvliegtuig van de toekomst’, upgrade Frankrijk zijn Rafales

In afwachting van het ‘gevechtsvliegtuig van de toekomst’, upgrade Frankrijk zijn Rafales
Een Dassault Rafale-gevechtsvliegtuig – THIBAUD MORITZ/AFP via Getty Images

Ondanks de overeenkomst tussen Duitsland en Frankrijk voor de ontwikkeling en productie van de FCAS (Future Combat Air System), zal Frankrijk doorgaan met de ontwikkeling van zijn Rafales. Volgend jaar zullen ingenieurs van Dassault beginnen werken aan een Rafale met de F5-standaard, zo weet BFM Business.

Waarom is dit belangrijk?

Het Future Combat Air System (FCAS) is een project dat Europa militair gezien onafhankelijker moet maken van de VS. Deze vliegtuigen zullen naar verwachting de Rafales pas vervangen tegen 2040. Ondertussen is met de oorlog in Oekraïne een gewapend conflict uitgebroken aan de grenzen van Europa, waardoor veel landen opnieuw moeten nadenken over hun defensieapparaat.

De innovatie: De nieuwe Rafales, de F5-upgrade moeten ervoor zorgen dat het Franse model tot 2060 kan blijven rondvliegen. Deze nieuwe versies hebben een modernere, betere bewapening wapens en zullen beter in staat zijn om onder de radar te vliegen.

  • Het nieuwe vliegtuig wordt een toestel dat in staat is om een heus cybergevecht te voeren. Bepaalde nieuwe elementen worden aangebracht, waarmee het vliegtuig minder opvalt op vijandige radars. Het doel is om de toestellen zo onopvallend mogelijk te maken, zodat de Rafales onopgemerkt in het vijandige luchtruim kunnen rondvliegen
  • De nieuwe Rafale, de F5, moet kunnen worden uitgerust met subsonische raketten, die met de snelheid van het geluid vliegen, zoals de Frans/Britse SCALP- of de Franse Apache-kruisraketten.
  • Ook zullen de in staat zijn om hypersonische raketten af te vuren, die vijf keer de snelheid van het geluid bereiken. Vermoedelijk gaat het hierbij om de ASM4G, een raket ontwikkeld door het Franse ArianeGroup.
  • De snelheid van het gevechtsvliegtuig blijft hetzelfde: mach 1,8 of 2200 km/u.
  • Sommige apparatuur van de F5 zal compatibel zijn met de FCAS en omgekeerd. De nieuwe Rafale zal daarom “droned effectors en afstandswapens gebruiken”, zoals Dassault zelf uitlegt. Op deze manier kan de uitrol van de FCAS ook wat versnel worden, aangezien sommige onderdelen al worden ontwikkeld voor de Rafale.

Context: De ontwikkeling van deze nieuwe Rafales is sterk verbonden met die van de FCAS. De twee toestellen zouden gebruik moeten maken van compatibele technologieën.

  • De Europese Unie is altijd een bondgenoot van de Verenigde Staten geweest. Maar het heeft ook altijd een onafhankelijke geopolitieke speler willen worden. Dit vereist een militaire onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Iets dat op dit moment niet bestaat.
  • De FCAS wordt het eerste Europese vliegtuig van de 6ᵉ generatie. Hij zal volledig stealth zijn (onzichtbaar voor radars) en op afstand kunnen worden bestuurd door grondpersoneel.
  • De Amerikaanse luchtmacht heeft begin december de B-21 Raider onthuld, de eerste bommenwerper van de zesde generatie. Ook die zal vanop afstand bestuurbaar zijn, waardoor verder verlies van mensenlevens wordt voorkomen, als zo’n vliegtuig crasht of wordt neergeschoten

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.