In 2019 kwamen er wereldwijd 31.000 ‘superrijken’ bij

Ondanks een slabakkende wereldeconomie vorig jaar, groeide het aantal personen met meer dan 30 miljoen dollar op hun rekening aan tot 513.000. Dat komt voornamelijk doordat de fortuinen van de al zeer gefortuneerden verder aanzwollen door gunstige beurskoersen en een stijging van de vastgoedprijzen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van een studie door onderzoeksfirma Knight Frank.

Het aantal superrijken wereldwijd ging met zes procent naar omhoog vorig jaar. Tegen 2024 zal het aantal superrijken zelfs met 27 procent stijgen tot 650.000, volgens het rapport. In India, Egypte, Vietnam en China is de bovenlaag van de bevolking namelijk geld aan het scheppen.

Ook de net iets minder kapitaalkrachtigen stegen in aantal. Er zijn nu zo’n 50 miljoen (dollar)miljonairs op de wereld, vorig jaar waren dat er slechts 46,9 miljoen. Er zijn dus meer miljonairs op de wereld dan er Spanjaarden zijn.

De onderzoeksfirma stelde in het jaarlijkse vermogensrapport dat het een ‘tumultueus’ jaar was voor veel beleggers en pensioenfondsen. Maar tegelijk was het een boerenjaar voor de persoonlijke fortuinen van de superrijken.

‘Op economisch vlak was 2019 een bewogen jaar, met het IMF dat de globale  groeivoorspelling bijstelde van 3,5 procent in januari 2019 naar 2,9 procent in januari 2020. Dat is het laagste punt in 10 jaar tijd’, staat in het rapport te lezen.

Toch is het aantal superrijken gestegen met zes procent. Dit wordt bevestigd door de resultaten van enquêtes die Knight Frank afnam bij vermogensbeheerders. Daaruit bleek dat de rijkdom van hun klanten in 2019 was toegenomen, terwijl slechts 11 procent een daling rapporteerde.

Het land met de meeste superrijken zijn de Verenigde Staten (240.575), gevolgd door China en Duitsland. In België zijn er ongeveer 1400 zeer gefortuneerden.

Het aantal superrijken zal in India zal de komende vijf jaar met 73 procent toenemen, voorspelt het rapport. Knight Frank verwacht dat Egypte, met 764 superrijken, de op een na snelst groeiende zal zijn en met 66 procent zal toenemen in 2024, daarna gevolgd door Vietnam, China en Indonesië.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20