IMF ziet wereldeconomie nog sterker krimpen dan eerder verwacht

De wereldeconomie zal dit jaar een sterkere inkrimping kennen dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eerder had ingeschat. Dat heeft Kristalina Georgieva, directeur van het internationale muntfonds, gezegd.

Georgieva wees er daarbij op dat de economie door de coronacrisis bijzonder zwaar is geraakt. Ze merkte daarbij op dat de meeste landen economisch nog slechter presteren dan de instelling eerder had gevreesd.

In april had het internationale muntfonds nog aangekondigd dat de wereldeconomie dit jaar met een inkrimping van 3 procent rekening zou moeten houden. Dat cijfer zal volgens Georgieva echter wellicht naar boven moeten worden bijgesteld. De coronacrisis heeft volgens haar een domino-effect op de wereldwijde economie. Later deze maand komt het IMF met een nieuwe raming voor de prestaties van de wereldwijde economie dit jaar. Er moet volgens de instelling gewag worden gemaakt van extreem uitdagende omstandigheden.

Hoop

Volgens het IMF heeft de coronapandemie de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie bijna een eeuw geleden gecreëerd. Georgieva merkte daarbij op dat het inkomen per hoofd van de bevolking in 170 landen dit jaar een daling zal laten optekenen. De positieve ontwikkelingen in een aantal landen zullen volgens haar niet voldoende zijn om de situatie te veranderen.

De instelling blijft echter hopen dat de situatie zich toch in de goede richting begint te ontwikkelen. ‘De zware lockdown, waar de productie tot stilstand komt en de consumptie op een laag peil blijft, lijkt stilaan achter de rug,’ aldus de instelling. ‘Er zijn duidelijke signalen dat de economie overal weer op gang komt.’

‘Dit moet uiteindelijk leiden tot een economisch herstel, dat zich wellicht in de loop van volgend jaar volledig kan manifesteren.’

Georgieva benadrukte daarbij dat de coronacrisis echter ook op de enorme mogelijkheden van de digitale sector heeft gewezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20