IMF zet druk op federale regeringsvorming

Het is van essentieel belang dat de beleidsmakers in België de hervormingsmotor opnieuw aanzwengelen. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een doorlichting van ons land.

Eerst het goede nieuws. Het IMF geeft België enkele goede punten: de Belgische economische motor is in 2019 op een relatief hoog toerental blijven draaien (1,4 procent groei), met een sterke banengroei (ruim 70.000 extra banen) en een historisch lage werkloosheid (5,4 procent).

Maar er doemen ook donderwolken op:

  • De toestand van de overheidsfinanciën is er sterk op achteruit aan het gaan. De inkomsten daalden door de lopende taxshift en het wegvallen van tijdelijke factoren. Met ongeveer 100 procent van het bbp blijft de overheidsschuld een van de hoogste in het eurogebied. ‘En omdat België momenteel geleid wordt door een regering van lopende zaken is de manoeuvreerruimte beperkt’, zegt IMF-missiechef Delia Velculescu.
  • Verwacht wordt dat de groei dit en volgend jaar zal vertragen tot 1,2 procent. Risico’s zoals een escalatie van de handelsspanningen, het coronavirus of een verdere groeivertraging in de eurozone, kunnen nog wegen op die vooruitzichten. En langdurige politieke onzekerheid kan bovendien het vertrouwen en de bedrijvigheid aantasten.
  • Bij ongewijzigd beleid zal het begrotingstekort volgens het IMF verder oplopen.

Wat moet er gebeuren?

  • Op korte termijn moeten de beleidsmakers volgens het IMF de risico’s beperken door een betere beheersing van de uitgaven en weerstand te bieden aan een verdere toename van het tekort. ‘Ook de handhaving van de begrotingsdiscipline op subnationaal niveau is van essentieel belang’, zegt Velculescu, die benadrukt dat elk overheidsniveau zijn deel moet doen.
  • Een nieuwe regering zou de vergrijzingsproblematiek moeten aanpakken, de overheidsschuld op een neerwaarts pad brengen, de werkgelegenheid en productiviteitsgroei stimuleren, de klimaatverbintenissen nakomen en de financiële stabiliteit vrijwaren.
  • Tegen 2024 zou een structureel begrotingsevenwicht bereikt moeten worden met een begrotingsinspanning van ongeveer 0,5 procent van het bbp per jaar.

Hoe reageert de Wetstraat?

Voor vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) is de boodschap van het IMF duidelijk. ‘Vorm een regering die België opnieuw in beweging brengt en de hervormingstrein op de rails zet. Met elke maand stilstand lopen de risico’s op en wordt die opdracht zwaarder.’


Meer