Het IMF en de Wereldbank maken zich zorgen over de wereldeconomie: “Versoepeling van de Chinese coronaregels kan wat soelaas brengen”

Het IMF en de Wereldbank maken zich zorgen over de wereldeconomie: “Versoepeling van de Chinese coronaregels kan wat soelaas brengen”
Kristalina Georgieva & David Malpass – Photo by NICHOLAS KAMM/AFP via Getty Images)

Door onder meer de Europese energiecrisis en de renteverhogingen van de centrale banken is de kans groot dat de wereld afstevent op een recessie. Ook het IMF en de Wereldbank maken zich zorgen over de economische vooruitzichten. Ze kijken in de richting van China. Dat land moet helpen om de mondiale economie uit het slop te trekken.

Waarom is dit belangrijk?

De angst voor een wereldwijde recessie blijft bestaan. Door de oorlog in Oekraïne liggen de gas-en elektriciteitsprijzen hoger dan jaar geleden. Het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken zorgt er dan weer voor dat er minder geld naar de economie stroomt. Een zwakkere economische groei, of zelfs een milde recessie, moet de monetaire instellingen helpen om de inflatie naar beneden te krijgen.

In het nieuws: Volgens IMF-directeur Kristalina Georgieva blijkt uit indicatoren dat de wereldwijde groei waarschijnlijk verder zal afnemen. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

  • Het IMF voorspelt dat de mondiale groei volgend jaar 2,7 procent zal bedragen, tegenover 3,2 procent dit jaar.
  • Georgieva zei vrijdag na een ontmoeting met de Chinese premier Li Keqiang in de provincie Anhui dat een versoepeling van de Chinese coronamaatregelen een goede zaak zou zijn voor de binnenlandse economie en de rest van de wereld.

Ook andere organisaties maken zich zorgen

De details: Georgieva heeft niet toevallig een bezoek gebracht aan Anhui. Ze was daar aanwezig voor een jaarlijkse bijeenkomst die china organiseert met de hoofden van onder meer het IMF, de Wereldbank, de OESO en de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

  • Tijdens die ontmoeting uitte ook David Malpass, hoofd van de Wereldbank, zijn bezorgdheden over de wereldwijde economie. “Ik maak mij zorgen over een mondiale recessie”, klonk het. Hij waarschuwde daarbij voor een economische groeivertraging die jaren kan duren en voornamelijk de ontwikkelingslanden zal treffen.
  • Volgens hem moet er meer gedaan worden om te vermijden dat we het hoofd moeten bieden aan een stagflatie – economische groeivertraging of een recessie in combinatie met een hoge inflatie. Hij kijkt in de richting van China. “China zal als grote economie zijn overtollige voorraden voedsel en kunstmest moeten afbouwen om tekorten elders te helpen opvangen”, aldus de topman.
  • Volgens Mathias Cormann, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, blijven de mondiale economische vooruitzichten verslechteren. Hij juicht daarom de versoepeling van de Chinese coronamaatregelen toe.

Verstrakkend geldbeleid centrale banken

Terugblik: Maurice Obstfeld, de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, schreef in een nota in september dat de centrale banken collectief te ver gaan met het verstrakkende geldbeleid. “Het gevaar nu … is niet zozeer dat de huidige en geplande maatregelen er niet in slagen de inflatie te beteugelen. Het is dat ze de wereldeconomie in een onnodig ernstige krimp slepen”, klonk het.

  • Volgende week komen de bestuursleden van Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) voor de laatste keer dit jaar samen om het rentebeleid te bespreken.
  • In zowel de Verenigde Staten als de eurozone lag het jongste inflatiecijfer (op jaarbasis) lager dan in de voorgaande maanden, waardoor de afgelopen weken de hoop toenam dat er minder forse renteverhogingen onze richting uitkomen.
  • Maar recente positieve economische indicatoren, voornamelijk in de VS, voeden opnieuw de angst dat de monetaire instellingen een vervolg geven aan die forse renteverhogingen.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.