De centrale bankiers zijn niet langer overtuigd dat de hoge inflatie tijdelijk is. Zelfs Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, moest donderdag uiteindelijk toegeven dat de inflatie langer dan verwacht op een verhoogd niveau blijft. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is het nog te vroeg om te bepalen of de hoge inflatie al dan niet tijdelijk is.
De Europese Centrale Bank had toch ietwat van een verrassing klaar na de rentevergadering donderdag. Zo sluit Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, niet langer uit dat er dit jaar alsnog een renteverhoging komt. Die boodschap kwam er nadat eerder al bleek dat de inflatie in de eurozone (opnieuw) op recordkoers zit. Het inflatiecijfer kwam in januari uit op 5,1 procent. “De inflatie blijft langer dan eerder verwacht op een verhoogd niveau”, klonk het.
IMF maant aan tot voorzichtigheid
Sinds het najaar van 2021 neemt Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, het woord “tijdelijk” niet langer meer in de mond wanneer hij het over de inflatie heeft. Kans is zelfs groot dat er in maart een eerste renteverhoging volgt om de geldontwaarding binnen de perken te houden.
Ook het IMF erkent dat de hoge inflatie langer aanwezig is dan verwacht. “Dat is het gevolg van de verstoringen in de toeleveringsketens, een sterker dan verwachte stijging van de vraag en klimaatschokken op de voedselprijzen”, laat Kristalina Georgieva, directrice van het IMF, weten. Ze voegt er wel aan toe dat het nog te vroeg is om te spreken van een structureel hoge inflatie.
“Beleidmakers wereldwijd moeten dan ook voorzichtig hun fiscaal en monetair beleid uitstippelen voor 2022 om zeker te zijn dat de stijgende rentes en het wegvallen van de coronasteunmaatregelen het economisch herstel niet in gevaar brengen”, aldus Georgieva.
Coronacrisis
“In tegenstelling tot het eerste jaar van de pandemie in 2020, toen de ministers van Financiën en de centrale bankiers hun acties coördineerden en synchroniseerden, lopen de omstandigheden wereldwijd nu sterk uiteen. Dat vereist een meer gerichte reactie”, vervolgt ze.
Georgieva blijft ervan overtuigd dat de coronacrisis tot op heden de grootste bedreiging vormt voor de wereldeconomie. Het is volgens haar dan ook absoluut noodzakelijk dat de inspanningen om de vaccinatiegraad in lage-inkomenslanden te verhogen, worden opgevoerd. “Tegen medio 2022 moet 70 procent van de mensen in landen over de hele wereld een vaccin gekregen hebben”, merkt ze op.
(am)