Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde wereldleiders dinsdag dat een globale taks op multinationals ‘broodnodig’ is om een handelsoorlog te vermijden. ‘We riskeren een chaotische regeling of een handelsconflict waar iedereen verliest’, zei IMF-directrice Kristalina Georgieva.
Al sinds april steunt het IMF het betoog van de Amerikaanse president Joe Biden voor een globale digitaks op het inkomen van grote techbedrijven en andere multinationals. De taks werd al besproken sinds oktober 2020, toen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het plan op het bord van wereldleiders gooide.
Volgens het IMF is zo’n globale minimumtaks de enige oplossing om multinationals juist aan te pakken, zonder dat er regionale verschillen op taxering ontstaan. In dat geval kunnen sommige landen minder belasting heffen, waardoor ze de aanwezigheid van die multinationals zullen aantrekken.
Handelsoorlog vermijden
Dat zou wel eens een handelsoorlog kunnen uitlokken, waarschuwt IMF-directrice Kristalina Georgieva. ‘We zijn bijzonder optimistisch over een wereldwijd akkoord rond een globale taks. Die is dringend nodig om een nieuw handelsconflict te vermijden’, zei Georgieva dinsdag in een interview met Bloomberg.
‘Indien de taks er niet komt, wat we ten zeerste moeten vermijden, zullen we in een neerwaartse spiraal van chaotische taksen terechtkomen, of zelfs een handelsoorlog waarbij iedereen zal verliezen’, voegde Georgieva nog toe.
Meer dan 8 miljard voor België
Volgens de IMF-topvrouw is de samenloop van de klimaatcrisis en de Covid-19-pandemie het perfecte moment voor de internationale gemeenschap om samen een globaal takssysteem op te zetten. Het IMF deelde vorige maand al mee dat april een recordmaand voor de wereldwijde economische groei was sinds de pandemie begon.
Ook België kan serieuze profijt uit deze globale taks halen. De federale overheid probeert al even tevergeefs een digitaks in te voeren om techreuzen te belasten. Met een hernieuwd globaal initiatief zal het een stuk makkelijker worden om die klus te klaren. De overheid zou uit zo’n taks maar liefst 8,2 miljard euro extra kunnen ophalen.
Lees ook: