IMF benoemt voor het eerst een vrouw tot Chief Economist

De Amerikaans-Indiase Gita Gopinath is benoemd tot Chief Economist van het Internationaal Monetair Fonds.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor het eerst in de geschiedenis een vrouw benoemd tot Chief Economist.  Gita Gopinath doceert voorlopig nog aan de universiteit van Harvard in Boston. Ze is gespecialiseerd in financiering en macro-economie. Eind 2018 neemt ze de prestigieuze functie van Chief Economist binnen het IMF over van Maurice Obstfeld, die met pensioen gaat.

Wat doet het IMF?

Het IMF is een organisatie van de Verenigde Naties voor internationale samenwerking op monetair gebied. Ze monitort met andere woorden de globale economie en geeft advies aan landen die het financieel moeilijk hebben. Vaak leent het IMF die landen ook geld, zoals dat recent het geval was met Argentinië.

De benoeming van Gopinath komt op een opmerkelijk moment in de geschiedenis, want eens ze de rol van Obstfeld overneemt zullen naast het IMF, ook de Wereldbank (met Pinelopi Koujianou Goldberg) en de OESO (met Laurence Boone), een vrouw hebben op de belangrijkste economische functie. Het IMF wordt daarenboven ook nog door een vrouw geleid, de Française Christine Lagarde.

Wie is Gita Gopinath?

Professor Gopinath is niet de eerste de beste en kan bogen op een indrukwekkend cv. Gita Gopinath werd in 1971 geboren in het zuiden van India en heeft de dubbele Amerikaans-Indiase nationaliteit. Ze promoveerde in 2001 aan Princeton-universiteit in New Jersey en verhuisde in 2005 naar Harvard.

Ze heeft meer dan 40 onderzoeken naar handel en investeringen, internationale financiële crises, de schuldenproblematiek en andere op haar naam staan. Toch is ze vooral gekend voor haar onderzoekswerk in verband met wisselkoersen. Ze geeft ook het American Economic Review uit en  is samen met voormalig IMF Chief Economist Kenneth Rogoff mede-uitgever van het Handbook of International Economics.

Volgens Ben Bernanke, de voormalige baas van de Amerikaanse centrale bank FED, die haar advies gaf bij haar eindwerk, is Gopinath ‘een van de briljantste en meest veelbelovende studenten met wie hij ooit samenwerkte’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20