Het IMF leent 50 miljard dollar aan Argentinië en dat is de grootste lening in de geschiedenis

Het Internationaal Monetair Fonds heeft aangekondigd een kredietlijn van 50 miljard dollar voor Argentinië te hebben goedgekeurd. Het pakket vormt de grootste lening uit de geschiedenis van de instelling. De kredietlijn heeft een looptijd van drie jaar. Door de beslissing krijgen de Argentijnse autoriteiten onmiddellijk de beschikking over 15 miljard dollar.

De helft van dat bedrag zal worden besteed aan de ondersteuning van de begroting. Het resterend bedrag van 35 miljard dollar zal in de looptijd van de kredietlijn geleidelijk beschikbaar worden gesteld, afhankelijk van trimestriële evaluaties van het fonds.

Vier doelstellingen

De Argentijnse regering heeft aangegeven van plan te zijn om van de eerste tranche van het arrangement daadwerkelijk gebruik te maken. Het saldo zou echter als een voorzorgsmaatregel worden behandeld. “De goedkeuring van de kredietlijn is een duidelijk bewijs van het vertrouwen van de internationale gemeenschap in Argentinië,” benadrukte Christine Lagarde, directeur van het Internationale Monetair Fonds.

Lagarde benadrukte daarbij dat de Argentijnse hervormingen vier grote doelstellingen hebben. In eerste instantie wil Argentinië tegen eind dit decennium opnieuw een fiscaal evenwicht bereiken, maar daarnaast moet er ook worden gezorgd dat de inflatie wordt vertraagd.

Bovendien moet gegarandeerd worden dat de hervormingen niet ten koste gaan van kwetsbare bevolkingsgroepen. Tenslotte moet ook de druk op de betalingsbalans van de overheid worden verminderd.

Roberto Cardarelli, bij het muntfonds verantwoordelijk voor het Argentijnse economische herstel, zegt dat de groei in het land – de tweede grootste economie van Zuid-Amerika – dit jaar wellicht nog zal vertragen, maar volgend jaar zou opnieuw op een versnelling moeten kunnen worden gerekend. Hij waarschuwde dat het plan van de Argentijnse regering uit realistische maatregelen bestaat, maar wel een sterk engagement van de Argentijnse maatschappij zal vereisen.

Protesten

De Argentijnse president Mauricio Macri zocht begin mei hulp bij het muntfonds. Hij hoopte daarmee de peso, die een vrije val vertoonde, te kunnen ondersteunen. Er heerste al langere tijd bezorgdheid over de Argentijnse economie.

De peso heeft sinds begin dit jaar meer dan 32 procent van zijn waarde verloren. Dat is een van de slechtste prestaties van de opkomende markten.

De inschakeling van het International Monetair Fonds was voor Argentinië geen evidentie. Veel Argentijnen zijn immers van mening dat de economische crisis die hun land begin deze eeuw doormaakte, te wijten was aan de strenge maatregelen die door het muntfonds waren opgelegd.

Er moesten tegen de nieuwe tussenkomst van de internationale instelling dan ook felle protesten worden opgetekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20