De Zweedse meubelgigant Ikea plant in de toekomst meubelonderdelen afzonderlijk te verkopen, als bijvoorbeeld enkel één stoelpoot gesneuveld is. Met dat voornemen wil de keten haar duurzame imago versterken.
Een ontbrekende bout of schroef bij een zelfbouwpakket van Ikea kon al nabesteld worden. De Zweedse meubelketen gaat die optie nu verder uitbreiden. Zo wil het bedrijf de perceptie doen keren dat zijn meubelstukken niet-duurzame wegwerpartikelen zouden zijn, die na enkele jaren gebruik in het containerpark belanden.
Op dit moment zijn er testen bezig met verschillende onderdelen, liet de chef duurzaamheid Lena Pripp-Kovac aan The Financial Times weten. Concreet kan het gaan om bijvoorbeeld de armleuning van een sofa of een specifiek type stoelpoot. Uit consumentenbevragingen moet blijken voor welke onderdelen hier het meeste nood aan is. Een exacte datum voor de uitrol is nog niet bekend.
‘Volledig circulair in 2030’
In oktober vorig jaar experimenteerde Ikea lokaal al met tweedehandsmeubels, door afgedankte artikelen terug op te kopen van klanten. Die meubels worden dan opnieuw verkocht aan een voordelig prijsje, of gerecycleerd. Eind vorig jaar raakte ook bekend dat de keten niet langer een papieren catalogus zal uitbrengen.
Ikea was één van de eerste ketens die uitsluitend ledlampen ging verkopen. Komend najaar plant de meubelwinkel enkel nog herlaadbare batterijen te aan te bieden. Vorige zomer bracht Ikea dan weer een plantaardige versie van hun gehaktballen uit, die naar eigen zeggen een ecologische voetafdruk hebben die slechts 4 procent bedraagt van hun vlezige tegenhangers.
De verschillende initiatieven kaderen binnen het doel van het bedrijf om tegen 2030 een ‘volledig circulair en klimaatpositief bedrijf te worden’, zo maakt de keten zich sterk. ‘Om duurzaamheid te doen werken, moet het betaalbaar zijn’, aldus Jon Abrahamsson Ring in The Financial Times, directeur bij Ikea Franchising. ‘Het mag niet iets zijn dat enkel is weggelegd voor de rijken of mensen met een goedgevulde portemonnee.’