Ikea blijft Russisch hout kopen, ondanks belofte geen zaken meer te doen met Poetin

Ikea blijft hout kopen uit Rusland, nadat het begin maart had meegedeeld alle export en import uit het land te pauzeren. Dat bericht de Zweedse krant Aftonbladet op basis van interne documenten die het kon inzien en wordt bevestigd door Supply Chain Manager van Ikea Zweden, Robert Olsson.

Op 3 maart sloot Ikea zijn winkels in Rusland en in Wit-Rusland als reactie op de invasie van dictator Vladimir Poetin in Oekraïne.

”De oorlog heeft al een enorme menselijke impact gehad. Ze leidt ook tot ernstige verstoringen van de bevoorradingsketen en de handelsvoorwaarden. Om al deze redenen hebben de bedrijfsgroepen besloten om de IKEA activiteiten in Rusland tijdelijk stop te zetten”, zo deelde de meubelwinkel destijds mee in een persbericht.

“Dit betekent dat Inter IKEA Group heeft het besluit genomen om alle export en import in en uit Rusland en Wit-Rusland te pauzeren.” De Inter IKEA Group verbindt Ikea-franchises met productlijnontwikkeling en leveranciers, en lijnt de algemene strategische richting van Ikea uit.

“Sommige van onze leveranciers zijn nog wat hout blijven kopen”

Maar, dat blijkt niet te kloppen volgens Aftonbladet. Ikea zou onder bepaalde voorwaarden evenveel Russisch hout kopen als vorig jaar. ”Het besluit heeft emoties losgemaakt bij personeel van Ikea”, schrijft de krant. “Het voelt vreemd en helemaal niet goed dat wij Poetin steunen door deze handel niet te stoppen”, zo getuigt een Ikea-werknemer.

De Supply Chain Manager van Ikea Zweden, Robert Olsson, bevestigt aan Aftonbladet dat Ikea geen totaalverbod heeft ingesteld, ondanks de belofte in maart om de invoer uit Rusland stop te zetten. “We hebben extreem veel bezuinigd en onze ‘afhankelijkheid’ van Rusland verminderd. Dat is onze focus. Maar we hebben niet alles in één keer gesloten”, reageert Olsson.

“Onze eigen productie-eenheden zijn volledig gestopt, maar sommige van onze leveranciers zijn nog wat hout blijven kopen, omdat zij nieuwe bevoorradingsketens moeten vinden. We kunnen onze leveranciers niet doden …”

De oorlog in Oekraïne heeft Ikea volgens Olsson in moeilijkheden gebracht, omdat zelfs voor het conflict het tekort aan hout in de wereld groot was. Olsson: “We hebben nu grote problemen om goederen in onze winkels te krijgen. Er is een stormloop op grondstoffen buiten Rusland. Het is helemaal niet makkelijk.”

De aankopen van hout uit Rusland zouden volgens Ikea sinds de oorlog wel met 85 procent zijn verminderd en het is de bedoeling om die vermindering door te voeren.

12,2 miljard dollar

In een duurzaamheidsverslag van Ikea van 2021 lezen we dat Rusland en Wit-Rusland beiden een aandeel van 8 procent hadden in het hout dat Ikea aankoopt om zijn meubels mee te maken. Polen was echter veruit de grootste leverancier (26 procent).

De totale Russische houtexport in 2021 was goed voor 12,2 miljard dollar aan inkomsten voor het land. 5,8 miljard daarvan kwam van de export van timmerhout, hetgeen Ikea aankoopt.

Maandag zei Tolga Oncu, Retail Manager bij Ikea, aan Reuters dat Ikea de ongeveer 12.000 personeelsleden in de gesloten Russische Ikea-winkels zal blijven betalen tot augustus. Op het moment van de sluiting was beslist dat het getroffen personeel ten minste tot mei zou worden betaald, in roebels.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20