“Ik minacht het IMF, maar een deal is noodzakelijk”: Argentinië en IMF sluiten voorlopig akkoord

Vorige maand hebben de Argentijnse regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een voorlopig akkoord aangekondigd voor een nieuw programma. Het programma moet de schuld van het land herstructureren, waarbij toezeggingen worden gedaan om bepaalde economische doelstellingen te halen. Het nieuws van de overeenkomst leidde tot protesten in de hoofdstad Buenos Aires, waar mensen bang zijn op te draaien voor de schulden van het land.

In 2018 sloot Argentinië een deal van 57 miljard dollar met het IMF, om zo een dreigende economische crisis te voorkomen. Het land slaagde er echter niet in om een crisis af te wenden en zakte in een recessie met een hoge inflatie. Omdat het hierdoor in 2022 zijn resterende schulden bij het IMF niet kon afbetalen, was een nieuwe overeenkomst met het fonds noodzakelijk, zegt econoom Roberto Gretto.

Deze nieuwe overeenkomst moet wel eerst nog door het Argentijnse Congres worden goedgekeurd. Zodra dit gebeurd is zal het IMF 45 miljard dollar over een periode van ongeveer 2 jaar uitbetalen, waarvan een groot deel zal gaan naar het terugbetalen van de schuld uit 2018 aan het fonds. Onder de nieuwe overeenkomst begint Argentinië deze schuld pas in 2026 af te betalen.

De oppositie heeft alvast aangegeven dat het wetsvoorstel om de schuld te herfinancieren op steun kan rekenen. Over het bijhorende economische plan is echter geen eensgezindheid. “We onderschrijven het economische programma van de deal niet”, aldus de oppositie. Minister van Economische Zaken, Martin Guzman, waarschuwde dat het blokkeren van de overeenkomst destabiliserend zou werken voor Argentinië.

Belastingen worden verhoogd

De deal met IMF omvat een economisch programma, dat doelstellingen voor 2025 bevat. Zo moet het land de inflatie, die rond de 50 procent zit, beteugelen en de financiering van de schatkist door de centrale bank verminderen. Het begrotingstekort moet geleidelijk terug worden gebracht tot 0,9 procent in 2024. 

Argentinië moet ook de energiesubsidies voor burgers verlagen. Die bedroegen vorig jaar ongeveer 11 miljard dollar. Veel Argentijnen betalen namelijk onder de marktprijs voor gas en energie, wat als een loden kogel rond de nek van de regering hangt. Daarnaast worden de belastingen en tarieven voor openbare nutsvoorzieningen verhoogd.

De vraag is echter of het programma van het IMF een vruchtbare langetermijnstrategie voor het land is, waarbij komaf wordt gemaakt met de stagnerende economie. 

Alberto Fernandez

De Argentijnse president Alberto Fernandez zei in een verklaring dat niemand blij is met de deal. Hij durfde zelfs te stellen dat hij het IMF “minacht”. De president gaf echter toe dat het land onder ogen moet zien dat de deal een noodzakelijke is.

“Laat me eraan toevoegen dat de infrastructuur zal blijven groeien, het onderwijs niet zal instorten en dat gepensioneerden in leven zullen blijven”, aldus Fernandez. “Mauricio Marci – de voorgaande president – heeft ons land volledig vernietigd achtergelaten, zonder internationale reserves, een stijgende inflatie en een schuld die niet opeisbaar was”.

Mauricio Macri was van 2015 tot 2019 de president van Argentinië. Eerder behaalde hij landelijke bekendheid als de voorzitter van de voetbalclub CA Boca Juniors. Macri moest tijdens zijn presidentschap omgaan met de naweeën van het nationale faillissement van het land in 2014, waardoor het land geen geld meer kon lenen in het buitenland. Een recessie, schuldencrisis en inflatie wogen zwaar op de Argentijnse middenklasse, waar de president weinig aan kon veranderen.

Protesten

Duizenden demonstranten marcheerden als reactie op het nieuws door de straten van de hoofdstad heen en verzamelden zich voor de Casa Rosada, het regeringspaleis. Vakbonden en oppositiepartijen zeggen dat de regering het zich niet kan veroorloven om de schulden aan het IMF terug te betalen, zeker niet te midden van een recessie.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.