IISS: “China en Rusland bereiden zich voor op oorlog met het Westen”

China en Rusland bereiden zich voor op een oorlog met het Westen. Dat staat te lezen in een rapport van het International Institute of Strategic Studies (IISS). Hoewel zo’n confrontatie niet onvermijdelijk is, benadrukken de onderzoekers dat de teloorgang van de westerse suprematie tot een totale oorlog kan leiden en dat zowel Moskou als Beijing zich systematisch op zulke mogelijkheid voorbereiden.

In het jaarlijkse Military Balance 2018 rapport wordt uitgelegd hoe China de voorbije jaren zijn militaire capaciteit heeft opgevoerd. Daarbij is vooral geïnvesteerd in nieuwe technologie die de Chinezen voordelen moeten geven op zee en in de lucht, maar ook op het vasteland.

Beijing heeft recent een eerste militaire basis geopend in Djibouti in Oost-Afrika, van waar het missies zal kunnen uitvoeren over grote afstanden. De opening wordt gezien als een bevestiging van de militaire ambities van China.

Rusland deed ervaring op in Syrië en Oekraïne

De Russen profiteren – ondanks een gebrek aan financiën en industriële capaciteit – dan weer van de ervaring die ze opdeden aan het front. Zowel in Syrië als in Oekraïne heeft het land gedemonstreerd zeer gevorderd te zijn in het uitvoeren van zowel traditionele als cyberaanvallen. Zo zouden de Russen volgens het Britse Foreign Office achter de NotPetya cyberaanval op Oekraïne zitten, Die werd in juni vorig jaar uitgevoerd. 


© Getty Images

Pentagon wil budget defensie opvoeren tot 688 miljard dollar

Als antwoord op de toenemende dreiging die Rusland en China betekenen wil het Pentagon zijn militaire uitgaven in 2019 opvoeren tot 686 miljard dollar. Indien het Amerikaanse congres daarvoor zijn goedkeuring geeft, gaat het om een van de grootste budgetten in de Amerikaanse geschiedenis. Het budget voorziet ook minder geld voor internationale diplomatie en ontwikkelingshulp.

De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde eerder deze week dat dit budget het Amerikaanse militaire apparaat ‘sterker zou maken dan ooit tevoren, met ‘een groter arsenaal voor zowat elke wapen’.

Niet rekenen op ‘Leap ahead’-technologie

Maar volgens John Chipman, de CEO van het IISS, bestaat de kans dat VS nog altijd worden overklast.

“Westerse regeringen rekenen op hoogtechnologische wapens – de zogenaamde ‘leap ahead’-technologie – om hun militaire kracht op te voeren, maar die technologieën bieden geen garantie op succes.”

Nog volgens Chipman heeft het Westen niet langer ‘het monopolie op het meest performante en innovatieve verdedigingsmateriaal’, noch beschikt het over de fondsen om deze te ontwikkelen. Het is vooral China dat op dit vlak een voorsprong zou kunnen uitbouwen.

Meer