Eerste 3D-geprinte sociale woningbouwproject in Ierland is voltooid


Key takeaways

  • Het eerste sociale woningbouwproject dat volledig met 3D-technologie is geprint, is voltooid in Ierland en voldoet aan de nieuwe internationale ISO/ASTM 52939:2023-norm.
  • De kernstructuur van het gebouw werd binnen 12 dagen geprint met behulp van additieve productietechnieken, een besparing van 35 procent ten opzichte van traditionele methoden en oplevering in 132 dagen in plaats van 200+ dagen.
  • COBOD’s BOD2 3D constructieprinter maakte het mogelijk om dubbelwandige muren zonder wapening te maken, die voldoen aan de EN206 norm voor ongewapend metselwerk.

Innovatief project

In Ierland is het eerste sociale woningbouwproject voltooid dat volledig met 3D-technologie is geprint. Dit baanbrekende project voldoet aan de nieuwe internationale ISO/ASTM 52939:2023-norm en is gebouwd met de BOD2 3D-bouwprinter van COBOD. Het project maakte gebruik van additieve productietechnieken om het bouwproces met een aanzienlijke 35 procent te versnellen, wat resulteerde in een voltooiing binnen 132 dagen in vergelijking met de gebruikelijke 200+ dagen die nodig zijn voor traditionele methoden.

De kernstructuur van het gebouw werd in een indrukwekkende 12 dagen geprint. De dubbelwandige muren van elk 10 cm dik werden zonder wapening gemaakt en voldeden aan de EN206-norm, de Eurocode 6 voor ongewapend metselwerk en de ISO/ASTM 52939-norm.

Internationale erkenning

Dit innovatieve project is erkend door de Irish National Standards Authority (NSAI) voor zijn vooruitgang op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid in 3D-printen van gebouwen. Harcourt Technologies Ltd (HTL.tech), verantwoordelijk voor de bouw van het eerste 3D-geprinte sociale woningbouwproject in Europa dat voldoet aan ISO/ASTM 52939:2023, is een voorbeeld van hoe 3D-printen op effectieve wijze tegemoet kan komen aan de behoeften op het gebied van huisvesting, terwijl de regelgeving en internationale normen worden nageleefd.

De ISO/ASTM 52939:2023 norm zorgt ervoor dat constructies geprint met 3D technologie voldoen aan dezelfde veiligheids- en prestatiecriteria als traditionele bouwmethodes, waardoor kwaliteitsgarantie wordt gegarandeerd. Dit resultaat is een belangrijke stap op weg naar de erkenning van 3D-printen als legitieme bouwmethode.

Efficiënt bouwen

De muren van het Grange Close project werden binnen 12 dagen geprint met de BOD2 3D constructieprinter. Inclusief de installatie en demontage van de printer en steigers werd de hele constructie in 18 dagen voltooid. Dit betekent een tijdsbesparing van ongeveer een maand in vergelijking met conventionele bouwmethoden.

COBOD heeft sindsdien de betonslang van de BOD2-printer geüpgraded door een slang van 65 mm te installeren, waardoor het debiet met 40 procent is toegenomen en de afdruksnelheid van HTL.tech aanzienlijk is toegenomen. Dankzij deze verbetering, die nu beschikbaar is voor alle klanten van COBOD, kan HTL.tech de printtijd voor vergelijkbare constructies terugbrengen van 12 dagen naar slechts 9 dagen wanneer het hele project gebruik maakt van de 65 mm slang.

Toekomstplannen

De methodes en protocollen die tijdens het Grange Close-project zijn ontwikkeld, kunnen worden aangepast aan andere EU-landen waar de ISO/ASTM 52939:2023-norm van toepassing is. HTL.tech is van plan om de lessen van Grange Close toe te passen op zijn toekomstige projecten en zo de weg te bereiden voor efficiëntere en duurzamere huisvestingsprojecten in de hele regio.

Geraldine Higgins, directeur-generaal van de NSAI, verklaarde: “Dit project is een fantastisch voorbeeld van hoe innovatie en technologie kunnen worden gebruikt om betere huizen voor mensen te creëren.”

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.