Key takeaways
- Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft zijn voorspelling voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2025 bijgesteld naar 1,1 miljoen vaten per dag, iets lager dan de vorige schatting.
- De groeiprognoses voor 2025 zijn verlaagd naar 870 duizend vaten per dag vanwege de zwakker dan verwachte vraag in het vierde kwartaal van 2024.
- De olievoorraden van niet-OPEC+ zullen dit jaar naar verwachting met 1,4 miljoen vaten per dag toenemen, waardoor de verwachte groei van de vraag wordt overtroffen.
Het oliemarktrapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) is een zeer gewaardeerde bron van gegevens, voorspellingen en analyses over de wereldwijde oliemarkten. Het biedt gedetailleerde statistieken en commentaar over verschillende aspecten van de olie-industrie, waaronder vraag, aanbod, voorraden, prijzen, raffinageactiviteiten en handel voor zowel IEA- als niet-IEA-landen.
Schommelingen op de oliemarkt
In januari waren er grote prijsschommelingen op de wereldwijde oliemarkt. Aanvankelijke prijsstijgingen aan het begin van het jaar werden veroorzaakt door zorgen over mogelijke onderbrekingen in de aanvoer als gevolg van nieuwe sancties tegen Rusland en Iran. Deze stijgingen werden echter snel omgebogen toen de zorgen over de wereldeconomie toenamen door de escalerende handelsoorlogen en de mogelijke impact daarvan op de groei van de vraag naar olie.
Voorspellingen voor groei
Ondanks deze onzekerheden heeft het IEA zijn voorspelling voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie in 2025 marginaal bijgesteld naar 1,1 miljoen vaten per dag, iets lager dan de vorige schatting. De groeiprognoses voor 2025 zijn naar beneden bijgesteld tot 870 duizend vaten per dag. Een zwakker dan verwachte vraag in het vierde kwartaal van 2024, zelfs met koudere temperaturen in zowel de OESO-regio’s als China, heeft bijgedragen aan deze herziening. Met name de leveringen in de VS in november krompen met 510 duizend vaten per dag jaar-op-jaar, de sterkste daling sinds juni.
Regionale prognoses
Vooruitkijkend wordt verwacht dat China’s groei in de vraag naar olie aanzienlijk zal blijven, zij het met een lager aandeel vergeleken met voorgaande decennia. De bijdrage van het land aan de wereldwijde groei van de vraag wordt geschat op 19 procent in 2025, voornamelijk gedreven door de petrochemische sector. India en andere Aziatische landen zullen ook een steeds belangrijkere rol spelen en gezamenlijk 500 duizend vaten per dag bijdragen aan de totale groei.
Wereldwijde olieaanbod
Hoewel de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland en Iran aan het begin van het jaar aanvankelijk voor volatiliteit op de markt zorgden, blijft hun invloed op het wereldwijde olieaanbod tot nu toe beperkt. De Iraanse export van ruwe olie is slechts marginaal gedaald en de Russische stromen zijn grotendeels onaangetast gebleven. Daarentegen wordt verwacht dat de niet-OPEC+ olievoorraden, aangevoerd door Noord- en Zuid-Amerika, dit jaar met 1,4 miljoen vaten per dag zullen toenemen, meer dan de verwachte groei van de vraag. De verbeterde naleving van de afgesproken productiedoelstellingen door OPEC+ vermindert echter geleidelijk dit verwachte aanbodoverschot.
Productieverlagingen
De OPEC+ alliantie bevestigde op 3 februari haar voornemen om de vrijwillige productieverlagingen vanaf april af te bouwen. Dit besluit weerspiegelt de inschatting van de groep dat deze aanpassingen de oliemarkt hebben gestabiliseerd.
Globale oliemarktgegevens
De gegevens voor 2025 laten een evenwichtige wereldwijde oliemarkt zien, met een totaal aanbod dat overeenkomt met de vraag van 102,9 miljoen vaten per dag. Een afzonderlijke analyse van ruwe olie, andere vloeistoffen en geraffineerde producten biedt echter een genuanceerder perspectief. Vorig jaar was er sprake van een onderaanbod op de markten voor ruwe olie doordat de productie jaar-op-jaar met 120 duizend vaten per dag daalde, terwijl de productie van vloeibare aardgas en biobrandstoffen toenam. Raffinaderijen moesten op hogere niveaus werken om de uitgeputte productvoorraden aan te vullen.
Ruwe olie
In december daalden de wereldwijde voorraden ruwe olie met 64 miljoen vaten, terwijl de productvoorraden met 46 miljoen vaten stegen. Voorlopige gegevens over januari wijzen op verdere onttrekkingen van ruwe olie, voornamelijk geleid door niet-OESO-landen. Krappe Amerikaanse ruwe-oliebalansen, gekenmerkt door de laagste Cushing voorraden (de belangrijkste leveringshub voor WTI crude oil) in tien jaar, ondersteunden de prijsstructuur. De backwardations in WTI en Brent namen toe met 2 dollar per vat (een marktsituatie waarbij de huidige olieprijs hoger is dan de prijs voor toekomstige leveringen, wat vaak wijst op een tekort of sterke vraag naar directe levering), waarbij WTI halverwege de maand kortstondig handelde in de buurt van 10 dollar per vat – het hoogste niveau in meer dan een jaar.
Vooruitzichten
Het valt nog te bezien hoe handelsstromen zullen reageren op nieuwe Amerikaanse tarieven of het potentieel voor hun implementatie, evenals de langetermijnimpact van de escalerende sancties tegen Iran en Rusland. De geschiedenis toont echter aan dat oliemarkten over een opmerkelijke veerkracht en aanpassingsvermogen beschikken om het hoofd te bieden aan grote uitdagingen, wat suggereert dat deze situatie waarschijnlijk geen uitzondering zal zijn.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!