IEA: “Globaal olieverbruik stijgt nog 7 jaar lang”

Ondanks de stijgende verkoop van elektrische voertuigen en van auto’s die minder benzine verbruiken zal de globale olieconsumptie pas binnen 7 jaar zijn piek bereiken.

Dat blijkt uit een prognose van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Volgens het IEA zal het aantal mensen op aarde tot 2025 blijven toenemen, met een grotere en steeds meer vermogende middenklasse tot gevolg. 

De verkoop van wagens blijft dus ook de volgende jaren nog stijgen, maar bereikt in 2025 een plateau, waarna een daling wordt ingezet onder impuls van alternatieve brandstoffen en maatregelen die het olieverbruik afremmen, zelfs in groeilanden als China en India, voorspelt het agentschap.

300 miljoen elektrische wagens in 2025

Het globale olieverbruik van wagens is vandaag goed voor ruim 21,4 miljoen van de 100 miljoen vaten die dagelijks worden geconsumeerd. Dat volume zal tegen het einde van volgend decennium toenemen tot 23 miljoen vaten, waarna een daling wordt ingezet en tegen 2040 opnieuw het huidige niveau wordt bereikt. Opmerkelijk genoeg zal tegen die tijd het aantal wagens op de globale wegen nog eens met 80% toenemen. Maar tegen dan zullen er op die wegen wel al 300 miljoen elektrische voertuigen rijden.

Verder zal het totale brandstofverbruik van wagens, motoren, vliegtuigen, vrachtwagens, schepen en de petrochemische sector tegen 2040 slechts half zo snel groeien als dat de voorbije twintig jaar het geval is geweest.

Olieverbruik in EU daalt volgende 20 jaar met 45%

De belangrijkste besparingen op vlak van het benzineverbruik zullen worden gerealiseerd bij conventionele wagens, die het globale verbruik met 9 miljoen vaten per dag zullen doen dalen. “Vooruitgang in brandstof-efficiëntie zal de belangrijkste bijdrage leveren aan de afname van de vraag naar olie,” aldus het IEA.

De daling zal zich het scherpst manifesteren in de rijke landen. Zo zal de EU tegen 2040 ruim 45% minder olie verbruiken dan vandaag. In Noord-Amerika is sprake van een daling met 25%.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20