Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 01 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

IEA: “Globaal olieverbruik stijgt nog 7 jaar lang”

Logo Business AM
Economie

14/11/2018 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Ondanks de stijgende verkoop van elektrische voertuigen en van auto’s die minder benzine verbruiken zal de globale olieconsumptie pas binnen 7 jaar zijn piek bereiken.

Dat blijkt uit een prognose van het Internationale Energie Agentschap (IEA). Volgens het IEA zal het aantal mensen op aarde tot 2025 blijven toenemen, met een grotere en steeds meer vermogende middenklasse tot gevolg. 

De verkoop van wagens blijft dus ook de volgende jaren nog stijgen, maar bereikt in 2025 een plateau, waarna een daling wordt ingezet onder impuls van alternatieve brandstoffen en maatregelen die het olieverbruik afremmen, zelfs in groeilanden als China en India, voorspelt het agentschap.

300 miljoen elektrische wagens in 2025

Het globale olieverbruik van wagens is vandaag goed voor ruim 21,4 miljoen van de 100 miljoen vaten die dagelijks worden geconsumeerd. Dat volume zal tegen het einde van volgend decennium toenemen tot 23 miljoen vaten, waarna een daling wordt ingezet en tegen 2040 opnieuw het huidige niveau wordt bereikt. Opmerkelijk genoeg zal tegen die tijd het aantal wagens op de globale wegen nog eens met 80% toenemen. Maar tegen dan zullen er op die wegen wel al 300 miljoen elektrische voertuigen rijden.

Verder zal het totale brandstofverbruik van wagens, motoren, vliegtuigen, vrachtwagens, schepen en de petrochemische sector tegen 2040 slechts half zo snel groeien als dat de voorbije twintig jaar het geval is geweest.

Olieverbruik in EU daalt volgende 20 jaar met 45%

De belangrijkste besparingen op vlak van het benzineverbruik zullen worden gerealiseerd bij conventionele wagens, die het globale verbruik met 9 miljoen vaten per dag zullen doen dalen. “Vooruitgang in brandstof-efficiëntie zal de belangrijkste bijdrage leveren aan de afname van de vraag naar olie,” aldus het IEA.

De daling zal zich het scherpst manifesteren in de rijke landen. Zo zal de EU tegen 2040 ruim 45% minder olie verbruiken dan vandaag. In Noord-Amerika is sprake van een daling met 25%.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks