Het internationaal Energieagentschap (IEA) heeft gewaarschuwd dat Europa deze winter nog altijd in een energiecrisis terecht kan komen, indien Rusland de resterende gastoevoer stopzet en het winterweer koud wordt.
In het nieuws: Het IEA publiceerde maandag zijn maandelijkse gasrapport. Daarin geeft het aan voorzichtig optimistisch te zijn dat Europa de winter heelhuids zal doorkomen. Toch zijn er een paar belangrijke factoren die een doorslaggevende rol zullen spelen.
- Momenteel zijn de Europese gasvoorraden voor zo’n 82 procent gevuld, bijna 20 procent meer dan midden juli een jaar geleden. Aan dit tempo zal de EU haar voorraden tegen begin augustus voor 90 procent gevuld krijgen, en tegen midden september zal zelfs een cijfer van 100 procent opgetekend kunnen worden.
- Maar gevulde gasvoorraden zijn geen garantie dat er genoeg aardgas zal zijn tijdens de winter, zegt het IEA. “Onze simulaties tonen aan dat een koude winter, samen met een volledige stopzetting van de levering van Russisch aardgas via pijpleiding aan de EU … de prijsvolatiliteit gemakkelijk zou kunnen verlengen”, klinkt het.
- In het slechtste geval zal de EU aan het einde van het verwarmingsseizoen, dat begint in oktober en eindigt in maart, nog slechts een voorraad van 20 procent hebben. Aan het einde van de vorige winterperiode waren de voorraden nog voor ruim 55 procent gevuld.
- Momenteel importeert de EU nog aardgas via de Russische pijpleidingen Turkstream en Ukraine Gas Transit. De import via de belangrijkere Nord Stream- en Yamalpijpleidingen werd vorig jaar stopgezet. De EU importeert echter nog altijd ruim 10 procent van zijn aardgas uit Rusland.
- Europa kon vorig jaar een energiecrisis vermijden door een ongewoon warme winter, een groot aanbod aan vloeibaar aardgas (LNG) uit landen als de VS en Qatar, een lage vraag uit Azië en maatregelen om het energieverbruik te drukken.
Wellicht geen doemscenario
Toch belangrijk: De voorspelling van het IEA is een worst case scenario.
- Indien de winter terug mild is, zoals vorig jaar, en er nog altijd een groot aanbod aan LNG is op de markt, zal Europa aan het einde van de winterperiode nog ruim aan een vullingsgraad van 50 procent zitten. Dat zal zelfs het geval zijn als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait. De EU zal wel nog altijd besparingsmaatregelen moeten hanteren, zegt het agentschap.
- Ook de Amerikaanse grootbank Morgan Stanley gelooft eerder dat Europa geen gascrisis tegemoet gaat. In een ideaal scenario zou de prijs van aardgas deze winter zelfs tot 15 euro per megawattuur (MWh) kunnen zakken, denkt Morgan Stanley. Dat zal enkel het geval zijn indien de winter weer warm is en hernieuwbare energiebronnen sterk presteren.
- Een realistischer scenario is een gasprijs van zo’n 45 euro per MWh, zegt de bank. In het slechtste geval zal de prijs stijgen naar 100 euro per MWh, vier keer zo hoog als de huidige gasprijs, maar nog altijd veel lager dan in augustus vorig jaar. Toen werd een piek van 339 euro bereikt.