Het Internationale Energie Agentschap (IEA) presenteerde dinsdag zijn World Energy Outlook. Daarin worden grote veranderingen in het globale energiesysteem voorspeld tegen het einde van dit decennium.
In het nieuws. De World Energy Outlook (WEO) is een jaarlijkse publicatie van het Internationaal Energieagentschap (IEA) die analyses en projecties biedt van energietrends, -technologieën en -beleid. Het is een van de meest gezaghebbende bronnen van energiemarktanalyse en -projecties ter wereld.
- De dinsdag gepubliceerde Outlook maakt gewag van “grote veranderingen die momenteel gaande zijn”. “Die zullen resulteren in een aanzienlijk ander wereldwijd energiesysteem aan het einde van dit decennium.”
10 keer zoveel EV’s op de weg in 2030
Zoom in. De opkomst van schone energietechnologieën zoals zonne-energie, windenergie, elektrische auto’s en warmtepompen verandert de manier waarop we alles van fabrieken en voertuigen tot huishoudelijke apparaten en verwarmingssystemen van energie voorzien.
- Tegen 2030 zal schone technologie een aanzienlijk grotere rol spelen in het energiesysteem.
- Met bijna 10 keer zoveel elektrische auto’s op de weg wereldwijd.
- Een zonne-fotovoltaïsch systeem (zonne-PV), dat meer elektriciteit opwekt dan het gehele huidige Amerikaanse energiesysteem.
- Een aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de wereldwijde elektriciteitsmix van bijna 50% (tegenover ongeveer 30% vandaag).
- Drie keer zoveel investeringen in nieuwe offshore windprojecten dan in nieuwe kolencentrales en gasgestookte elektriciteitscentrales.
- Dit alles is gebaseerd op de huidige beleidsinstellingen van overheden wereldwijd.
- Als landen hun energie- en klimaatbeloften op tijd nakomen, zou de vooruitgang in schone energie zelfs nog sneller gaan.
- De combinatie van de groeiende dynamiek achter schone energietechnologieën en structurele economische verschuivingen wereldwijd heeft grote gevolgen voor fossiele brandstoffen. Dat met pieken in de wereldwijde vraag naar kolen, olie en aardgas die allemaal zichtbaar zijn dit decennium.
- In dit scenario daalt het aandeel van fossiele brandstoffen in de wereldwijde energievoorziening van ongeveer 80% naar 73% tegen 2030, met een piek in wereldwijde energiegerelateerde CO2-uitstoot tegen 2025. (Lees verder onder de grafiek)

Meer doen is nodig om klimaatopwarming te bepreken
Maar… Er zijn echter nog sterkere maatregelen nodig om het doel van het beperken van de wereldwijde opwarming tot 1,5 °C levend te houden.
- De vraag naar fossiele brandstoffen blijft veel te hoog om binnen het doel van het Parijsakkoord te blijven om de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur tot 1,5 °C te beperken.
- De WEO-2023 stelt een wereldwijde strategie voor om de wereld tegen 2030 op het juiste spoor te krijgen. Die bestaat uit vijf kernpijlers:
- het verdrievoudigen van de wereldwijde hernieuwbare capaciteit;
- het verdubbelen van het tempo van energie-efficiëntieverbeteringen;
- het verminderen van methaanemissies uit fossiele brandstofactiviteiten met 75%;
- innovatieve, grootschalige financieringsmechanismen om schone energie-investeringen in opkomende en ontwikkelingslanden te verdrievoudigen; en
- maatregelen om een geordende daling van het gebruik van fossiele brandstoffen te waarborgen.
China’s energievraag zal pieken
Zoom out. Het rapport benadrukt dat een gebied van de wereldwijde energiemarkten dat bijzonder hard is getroffen door de wereldwijde energiecrisis in een paar jaar tijd minder druk zal ervaren: de markt voor vloeibaar aardgas (LNG).
- China ondergaat een grote verschuiving, waarbij de totale energievraag naar verwachting rond het midden van dit decennium zal pieken.
- Het potentieel voor een sterkere groei van zonne-PV in dit decennium wordt ook onderzocht in het rapport, waarbij hernieuwbare energiebronnen naar verwachting 80% van de nieuwe capaciteit voor stroomopwekking tot 2030 zullen leveren.