IEA: Aanbodkant oliesector problematisch, maar “Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten kunnen markt helpen kalmeren”

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kunnen de volatiele oliemarkt sussen als zij wat meer ruwe olie zouden oppompen. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) vandaag.

Waarom is dit belangrijk?

De slinkende olievoorraad is een van de factoren geweest die de olieprijs richting de 100 dollar per vat heeft gestuwd, waardoor wereldwijd de inflatie is toegenomen.

De problemen aan de aanbodkant in de oliesector lopen alleen maar op en dat zorgt voor een steeds krappere markt. En een krappere oliemarkt betekent hogere prijzen, weet ABM Financial News.

Maar er is een oplossing: “Risico’s met brede economische implicaties zouden kunnen worden beperkt als producenten in het Midden-Oosten met reservecapaciteit de producenten met tekorten zouden compenseren”, schrijft het IEA in zijn maandelijkse olierapport, dat werd opgepikt door CNBC en Reuters.

De VAE en Saoedi-Arabië zijn de twee olieproducenten met de meeste reserveproductiecapaciteit. Volgens het IEA zou de effectieve reservecapaciteit tegen het einde van het jaar kunnen dalen tot 2,5 miljoen vaten per dag (bpd), bijna volledig voor rekening van Saoedi-Arabië en, in mindere mate, de VAE.

Iran

De indirecte besprekingen tussen de Verenigde Staten en Iran om een nucleaire deal nieuw leven in te blazen, zijn deze week na een onderbreking van tien dagen hervat. Een akkoord zou kunnen leiden tot de opheffing van de sancties tegen Iraanse oliebedrijven en tot een vermindering van de wereldwijde aanbodkrapte, stelt het IEA. Hierdoor zou 1,3 miljoen bpd Iraanse olie geleidelijk weer op de markt komen.

Vraag en aanbod lijken in het eerste kwartaal in evenwicht. Maar ze zullen naar verwachting keren in een overschot in het tweede kwartaal of de tweede helft van het jaar, meent Toril Bosoni, hoofd van de divisie oliemarkten van het IEA.

De noodzaak om de uitgeputte olievoorraden, die in de OESO-landen tot een dieptepunt in zeven jaar zijn gedaald, weer aan te vullen, betekent dat een onmiddellijk overaanbod onwaarschijnlijk is.

Naar 150 dollar per vat

De oliehausse blijft de financiële wereld beroeren. De grote Amerikaanse bank JP Morgan meent zelfs dat de olieprijzen zullen blijven stijgen. De zakenbank ziet de Brent-prijzen in 2023 oplopen tot 150 dollar per vat omdat het OPEC+-kartel (waartoe de Saoedi’s en de VAE behoren) de teugels aan de aanbodzijde aanhaalt, en hogere prijzen verdedigt.

Ruwe Brent-olie steeg, op het moment van schrijven, met 1,01 dollar, of 1,1 procent, naar 92,42 dollar per vat. Terwijl West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie met 1,15 dollar, of 1,3 procent, steeg naar 91,03 dollar per vat.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.