Welke fysieke kenmerken maken van iemand de ideale werknemer?

Verschillende onderzoeken bevestigen wat we al lang weten: iemands uiterlijk bepaalt deels hoeveel die persoon verdient en of hij of zij makkelijk een job zal vinden.

‘Maar welke fysieke kenmerken maken van iemand de ideale werknemer?’, vroeg het Nederlandse NRC Handelsblad zich af. Er zijn een aantal zaken aan onszelf die we niet kunnen veranderen maar die toch een grote invloed hebben op de manier waarop anderen – potentiële werkgevers bijvoorbeeld – ons zien. Vrouwen verdienen volgens cijfers van het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek (CBS) slechts 83 procent van het gemiddelde salaris dat mannen verdienen. Iemand die met een andere huidskleur of een vreemde naam geboren wordt, heeft ook pech. Allochtonen worden volgens de statistieken slechts half zo vaak uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken als autochtonen. En mensen die groter zijn dan gemiddeld worden ook vaker aangeworven dan mensen die klein van gestalte zijn.

Sporten loont

Toch spelen op de arbeidsmarkt ook fysieke kenmerken waar we zelf wel invloed op hebben. Regelmatig sporten kan volgens het Duitse onderzoeksinstituut IZA een positieve impact hebben op onze loonbrief. Mensen die er sportief uitzien verdienen gemiddeld meer én ze krijgen makkelijker een job. Mensen die ‘knap’ gevonden worden blijken, volgens Nederlandse statistieken, 1,2 keer vaker op sollicitatiegesprekken uitgenodigd te worden dan hun minder knappe collega’s.

Een goed gebit

En een Amerikaanse studie stelde zelfs een klein maar significant verband vast tussen een goed gebit en een hoger loon. Dat verband geldt overigens alleen voor vrouwen. Per tand die een vrouw verliest zou ze jaarlijks ook gemiddeld 720 dollar minder verdienen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20