Lengte is wel degelijk belangrijk

Lange mannen en slanke vrouwen verdienen gemiddeld meer en presteren beter op school dan kleinere mannen en zwaardere vrouwen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

De onderzoekers vermoeden dat onze culturele obsessie met fysieke schoonheid daar mogelijk een verklaring voor is.

Voor het eerst is in een grootschalig onderzoek (120.000 deelnemers) bewezen dat genetische factoren zich rechtstreeks vertalen in een lager loon, minder carrièrekansen en een lager onderwijsniveau.

De wetenschappers stelden vast dat mannen die genetisch geprogrammeerd waren om kleiner dan gemiddeld te blijven daar een hoge prijs voor betalen. Elke zes centimeter die mannen dankzij hun genetische programmatie langer zijn vertaalt zich in een jaarlijks extra inkomen van 2.000 euro.

Bij vrouwen blijkt de genetische voorbestemming voor overgewicht nog erger in het nadeel te spelen. Vrouwen die op basis van hun genen gemiddeld 17 kilo meer wegen dan andere vrouwen met dezelfde lengte blijken jaarlijks bijna 4.000 euro minder te verdienen.

Volgens hoofdonderzoeker Timothy Frayling is daarmee bewezen dat er een oorzakelijk verband is tussen overgewicht of een kleinere lengte en slechtere prestaties op de arbeidsmarkt of in het onderwijs. Tegenover de Britse krant The Guardian verklaarde Frayling dat dit mogelijk komt omdat in een cultuur geobsedeerd door fysieke schoonheid kleinere mannen en zwaardere vrouwen lijden onder een slecht zelfbeeld, depressie en discriminatie.