CEO van grootste Europese nutsbedrijf betreurt reactie EU op energiecrisis: “Maatregelen kunnen onzekerheid creëren”

CEO van grootste Europese nutsbedrijf betreurt reactie EU op energiecrisis: “Maatregelen kunnen onzekerheid creëren”
Ignacio Galán op de WEF-conferentie in Davos, 2022 — foto: Getty

De topman van Iberdrola, Ignacio Galán, beklaagt zich in een interview met de Financial Times over een voorstel van de Europese Unie om de energiecrisis het hoofd te bieden. Ook zingt de Spanjaard de lof van de Amerikaanse ‘Inflation Reduction Act’: de grootste investering ooit in de strijd tegen klimaatverandering. Hij stelt dat de VS Europa nu heeft voorbijgestreefd als place to be voor groene energie.

Waarom is dit belangrijk?

Iberdrola is volgens marktwaarde het grootste Europese nutsbedrijf, vóór het Italiaanse Enel. Het Spaanse concern heeft activiteiten over heel de wereld, van de VS tot Australië.

De essentie: Galán laat pessimistische geluiden horen over de EU-reactie op de gascrisis als gevolg van de Russische inval in buurland Oekraïne.

  • Volgens de CEO mikt de supranationale organisatie op het verkeerde doelwit met haar voorstel om een inkomstenplafond van 180 euro/MWh in te stellen voor producenten van duurzame elektriciteit en kernenergie, en niet van gas.
  • “De energiecrisis draait om gas“, stelt de Iberdrola-CEO. “Als u in plaats van op de gasmarkt ingrijpt op de elektriciteitsmarkt, zal het resultaat minder investeringen in schone elektriciteit zijn en uiteindelijk meer afhankelijkheid van gas.”
  • Ook laakt Galán de arbitraire aard van het voorstel: “Als je op 180 euro ingrijpt, waarom dan niet op 67 euro, waar het plafond in Spanje ligt? En waarom niet morgen op 120 euro?”
  • Een dergelijke maatregel ontneemt investeerders de “zekerheid, stabiliteit en voorspelbaarheid” die zij nodig hebben, klinkt het nog. Concluderend: “Het belangrijkste punt is dat deze maatregelen onzekerheid kunnen creëren.”

VS > EU

Verder: Volgens Galán zijn de Verenigde Staten nu een aantrekkelijker bestemming dan de EU geworden voor investeringen in schone energie.

  • Galán is vooral lovend over de in augustus aangenomen ‘Inflation Reduction Act’, het kolossale wetpakket dat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet enkel bedoeld is om de inflatie te beteugelen, maar ook onder andere dient om te investeren in groene energie.
  • Zo voorziet het wetpakket van de regering-Biden in 370 miljard dollar aan belastingvoordelen voor bedrijven die wind- en zonne-energie, batterijen of andere duurzame technologieën als corebusiness hebben. “De Amerikaanse regering heeft er langer over gedaan om het thema klimaatverandering serieus te nemen. Maar nu ze zich ervoor inzetten, geven ze alle nodige steun”, aldus de uitvoerend voorzitter van Iberdrola.
  • Symbolisch voor het verschil in omvang tussen de Act en wat de EU plant, is groene waterstof, een energiedrager die met hernieuwbare energie wordt opgewekt. De VS verlenen ongeveer 100 miljard dollar steun voor de productie ervan, volgens Galán, terwijl de EU – die nochtans groene waterstof als essentieel onderdeel ziet van een langetermijnplan om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen – slechts 5 miljard dollar biedt.

Miljardenwinst

Maar: Iberdrola laat desondanks de EU toch niet in de steek. Volgens zijn investeringsplannen voor 2023-2025 pompt de groep in totaal zo’n 29 procent van zijn kapitaal in projecten in EU-landen (Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië).

  • Overigens is Iberdrola, dat in de negen maanden tot september een wereldwijde nettowinst van 3,1 miljard euro op een omzet van 37,9 miljard euro realiseerde, van plan 36 miljard euro te investeren in duurzame energieopwekking.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.