Huisvrouw is een salaris van 113.000 dollar waard

De economische waarde van een huisvrouw bedraagt 112.962 dollar per jaar. Dat is de conclusie van een berekening van de website Salary.com. Daarbij wordt opgemerkt dat huismoeders een gemiddelde werkweek van 94,7 uur presteren. Werkende vrouwen die naast hun dagtaak ook de verantwoordelijkheid voor het gezin opnemen, blijken wekelijks 57,9 uur extra in het getouw te zijn. Dat zou hen volgens de onderzoekers een bijkomende verloning van 66.979 dollar moeten opleveren.

“Indien er geen huisvrouw aanwezig zou zijn, zou het gezin op een hele reeks medewerkers beroep moeten doen om al die taken volbracht te krijgen,” merkt Salary.com op. “Onder meer zou er een kinderoppas, chauffeur, kok, wasserette, conciërge en een hele reeks andere dienstverleners, met inbegrip van een psycholoog en een chief executive, moeten worden ingehuurd. Met de gemiddelde vergoeding van al die beroepen, zou aan de huisvrouw een uurloon van 17,8 dollar moeten worden uitbetaald.”

Salary.com merkt echter op dat de economische waarde van de huisvrouw de voorbije periode nochtans is gedaald. Vijf jaar geleden werd immers een jaarsalaris van 138.094 dollar naar voor geschoven. “Door de crisis is ook de vergoeding van een aantal beroepen die de huisvrouw vertolkt, gedaald,” geeft Salary.com een gedeeltelijke verklaring voor dat fenomeen. “Door de economische crisis zijn echter ook meer vrouwen buitenshuis moeten gaan werken, waardoor ze minder aan het eigen gezin kunnen besteden.”

De Amerikaanse verzekeringssector geeft aan een huisvrouw gemiddeld een waarde van 60.000 dollar. (MH)

Meer