Huis in België bekleed met achter hout verstopte zonnecellen

In België staat sinds kort een huis met zonnecellen op de muren, in plaats van zonnepanelen op het dak. De panelen van Pixasolar maken ongemerkt deel uit van de houten gevelbekleding en zouden als alternatief kunnen dienen voor de traditionele dakpanelen, meldt Bouw&Wonen.

“Omdat het oog ook wel wat wil, zitten de zonnecellen bij Pixasolar-panelen ‘verstopt’ achter bedrukt glas waarvan je de print zelf kan kiezen”, zegt Joris Haems, directeur van het Belgische technisch bedrijf Ecopuur. Zo lijkt het alsof het huis bekleed is met normale houten panelen, terwijl er in werkelijkheid zonne-energie mee opgewekt kan worden. De panelen bestaan daarnaast ook uit duurzame monokristallijne zonnecellen die een hoog rendement hebben.

Aan de esthetisch mooiere zonnepanelen hangt op het eerste gezicht wel een flink prijskaartje. Voor een vierkante meter betaal je 400 euro. Als je zelf een kleur of bepaald design erin wil verwerken, kost dat per vierkante meter nog eens 100 tot 200 euro extra. “Dit is wel een investering die zichzelf door een lagere energiefactuur op termijn terugverdient”, aldus Haems. “In vergelijking met de traditionele zonnepanelen, valt deze investering op lange termijn zelfs goedkoper uit.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20