HSBC krijgt boete van 75 miljoen euro van Britse financiële waakhond

De bankengroep HSBC is door de Britse Financial Conduct Authority (FCA) veroordeeld tot een boete van 75 miljoen euro. De bank krijgt die sanctie omwille van cruciale tekortkomingen in hun transactiemonitoringssysteem.

Witwaspraktijken en financiering van criminele bendes

Volgens de FCA kende het transactiemonitoringssysteem van HSBC cruciale tekortkomingen en was de bank nalatig om de problemen op te lossen. Hierdoor deden zich tussen 2010 en 2018 meerdere gevallen van witwaspraktijken voor en bleef zelfs de financiering van criminele en terroristische organisaties onopgemerkt.

“HSBC’s transactiemonitoringssysteem schoot voor een lange tijd tekort, ondanks meerdere waarschuwingen over problemen aan het systeem”, zegt de FCA in een statement op hun website. “Die gebreken zijn onacceptabel en stelden de bank bloot aan nodeloze risico’s, vooral aangezien de aanpassing zo lang op zich liet wachten.”

HSBC ging niet verder in beroep tegen de uitspraak van de FCA en schikt zich bij de boete van 75 miljoen euro. “We zijn tevreden dat de zaak opgelost is”, reageert Mark Steward van HSBC aan Reuters. “HSBC is enorm toegewijd aan de bestrijding van internationale financiële misdaden en wil de integriteit van het globale financiële systemen beschermen.”

Verstrengingsoperatie FCA

HSBC is niet de eerste bank die door de Britse waakhond op het matje geroepen wordt. De andere Britse bank NatWest werd eerder deze week door de FCA veroordeeld voor een boete van 310 miljoen euro. In die zaak ging het om een massale witwasoperatie door een criminele bende die ook onopgemerkt bleef.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20