Barclays, RBS, HSBC, Credit Suisse en UBS beboet voor prijsafspraken valutahandel

Barclays, RBS, HSBC, Credit Suisse en UBS hebben een boete gekregen voor een totaalbedrag van 344 miljoen euro. De Europese Commissie heeft hen deze boete opgelegd wegens prijsafspraken op het gebied van valutahandel.

Uit het onderzoek, dat toegespitst was op de handel in G-10 valuta’s, bleek dat valutahandelaren bij deze vijf banken gevoelige informatie en handelsplannen bespraken. “Af en toe coördineerden zij hun handelsplannen via een professionele internetchatroom met de naam Sterling Lads”, aldus de commissie.

Meer dan 300 miljoen euro aan boetes

De vijf betrokken banken hebben in totaal een boete gekregen van 344 miljoen euro. Vier van de vijf banken hebben wel een reductie gekregen. UBS moest bijvoorbeeld geen boete betalen omdat die bank de prijsafspraken aan het licht bracht. Daarmee ontsnapt de Zwitserse bank aan een boete van 93 miljoen euro. Barclays, RBS en HSBC hebben een reductie gekregen van 10 procent omdat ze erkenden dat ze deelnamen aan de prijsafspraken. Zij kregen een boete van respectievelijk 54 miljoen, 32,5 miljoen en 174 miljoen euro.

“Credit Suisse kwam niet in aanmerking voor deze verlaging omdat het geen medewerking verleende aan de autoriteiten”, verduidelijkte de Commissie. De boete werd echter met 4 procent verlaagd omdat de bank niet voor alle aspecten van de zaak aansprakelijk was. Credit Suisse moet uiteindelijk een boete betalen van 83 miljoen euro.

Een duidelijk signaal

“De beslissing om UBS, Barclays, RBS, HSBC en Credit Suisse geldboeten op te leggen, geeft een duidelijk signaal dat de Commissie zich blijft inzetten voor een gezonde en concurrerende financiële sector, die van essentieel belang is voor investeringen en groei”, liet Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Mededinging, donderdag weten.

Een woordvoerder van NatWest, het moederbedrijf van RBS, liet CNBC weten dat de bank blij is met deze schikking. “We zijn blij dat we deze schikking hebben bereikt over ernstig wangedrag dat plaatsvond in een enkele chatroom, en waarbij een voormalige werknemer van de bank betrokken was, ongeveer tien jaar geleden”, klonk het.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20