Houthi’s schakelen onderzeese kabels tussen Europa en Azië uit

Samengevat. Vier onderzeese communicatiekabels tussen Saoedi-Arabië en de Republiek Djibouti zijn recentelijk uitgeschakeld, vermoedelijk door aanvallen van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen. Deze gebeurtenis verstoort ernstig de communicatie tussen Europa en Azië, met vooral gevolgen voor de Golfstaten en India.

Waarom is dit belangrijk?

De onderbreking van deze kabels heeft een aanzienlijke impact op de digitale communicatie en de economische stabiliteit in de regio. Het benadrukt de kwetsbaarheid van onderzeese infrastructuur voor geopolitieke conflicten en kan leiden tot verstoringen in de wereldwijde communicatie en handel.

In het nieuws. De door Iran gesteunde Houthi-beweging, die niet de internationaal erkende regering van het Arabische land is maar wel de meest bevolkte delen ervan controleert, heeft haar aanvallen op internationale handelsroutes geïntensiveerd. Naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen terwijl Israël oorlog voert tegen Hamas in de Gazastrook.

  • De beschadigde kabels omvatten de AAE-1, Seacom, EIG, en TGN, die cruciale verbindingen vormen tussen Europa, Azië, en Afrika.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer