Een onderzoek van Foodello, een bedrijf die voedselverspilling tegengaat, toont aan dat veel Nederlandse consumenten goed kunnen inschatten welke producten na de THT-datum wel nog even goed blijven.
- Afhankelijk van het product vindt tussen de 65 en 75 procent van de bevraagde consumenten dat Rijst, thee en kruiden zonder problemen na de THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) gegeten kunnen worden.
- Er is een verschil tussen de THT-datum en de TGT-datum. De eerste garandeert dat de producten tot de aangegeven datum van onberispelijke kwaliteit zijn, en na die datum nog kunnen worden geconsumeerd mits ze goed bewaard zijn.
- De TGT-datum staat voor ‘Te Gebruiken Tot’, die staan vermeld bij producten die snel bederven zoals verse vis. Het niet respecteren van die datum kan wel gevolgen hebben voor de gezondheid.
- 98 Procent geeft aan dat ze soms een product opeten, wanneer de THT-datum al verstreken is. Volgens Foodello kan je eenvoudig bepalen of iets nog goed is door te kijken, ruiken en proeven.
- “De uitkomst van het onderzoek laat zien dat de Nederlandse consument heel goed weet dat je de meeste producten ook na de THT-datum nog prima zonder kwaliteitsverlies kunt consumeren”, schrijft Bas Dekker, marketingmanager van Foodello.
Wat blijft er goed?
- De respondenten gaven aan dat thee nog het vaakst (85 procent) na datum geconsumeerd wordt. Daarna volgen kruiden (82 procent) en rijst (80 procent).
- De rest van de top tien bestaat uit hagelslag, drop, chocolade, pindakaas, soep in blik, frisdrank en mayonaise.
- Foodello helpt voedselproducenten, importeurs en groothandels om voedselverspilling tegen te gaan. Dit gebeurt onder meer door restvoorraden op te kopen en te verkopen.
- Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid of raakt het bedorven, voor het kan worden geconsumeerd.