Horlogemaker Breitling schakelt over op synthetische diamanten en ambachtelijk goud

Over enkele jaren zal de Zwitserse horlogemaker Breitling bij zijn productie enkel nog gebruik maken van diamanten die in het laboratorium zijn vervaardigd. De uurwerkfabrikant wil bovendien in de toekomst alleen nog beroep doen op goud dat op een ambachtelijke manier is gewonnen.

Dat heeft Breitling aangekondigd. De beslissingen maken deel uit van een strategie die het bedrijf een duurzame toekomst moet bieden.

Transparantie

“Breitling wil het productieproces van zijn volledige portfolio transparant maken”, merken woordvoerders van de Zwitserse uurwerkmaker op. “Daarbij zal alleen nog maar met duurzame goederen en technieken worden gewerkt.”

Dit betekent dat bij het gebruik van diamanten over twee jaar nog uitsluitend beroep zal worden gedaan op synthetische stenen die door het bedrijf Fenix Diamonds in India zijn geproduceerd en door SCS Global Services zijn geaccrediteerd. Daarnaast zal Breitling ook een bijdrage leveren aan een sociaal fonds dat diamant-producerende gemeenschappen zal steunen voor elke karaat die wordt aangekocht.

Tegen het het midden van dit decennium zal Breitling bovendien ook volledig overstappen op de aankoop van voorraden goud die geleverd worden door ambachtelijke en kleinschalige mijnwerkers die aan de criteria van de Zwitserse Better Gold Association voldoen.

Ook hier zal Breitling voor elke gram aangekocht goud een bijdrage leveren aan ontwikkelingsprojecten voor lokale gemeenschappen in de regio’s waar het goud werd geproduceerd.

Blockchain

Breitling heeft inmiddels zijn eerste horloge met artisanaal goud en synthetische diamanten – de Super Chronomat Automatic 38 Origins – op de markt gebracht. “De volledige productieketen van het uurwerk is getraceerd en vastgelegd in een non-fungibel token (NFT) dat door de blockchain wordt ondersteund”, merkt het bedrijf op.

“Tot nu toe waren er grenzen aan de mogelijkheden om dure materialen te traceren”, legt het bedrijf uit. “Zelfs wanneer de beste praktijken van de industrie werden gevolgd, was het traceren van goud en kleine diamanten die in de horlogerie worden gebruikt tot hun origines quasi onmogelijk.”

“Deze grondstoffen zijn immers traditioneel uit een bijzonder brede waaier van bronnen afkomstig, wat betekent dat hun herkomst in het verloop van het proces compleet verloren raakt.”

Met zijn beslissing om over te stappen op synthetische diamanten en ambachtelijk goud komt Breitling ook tegemoet aan de groeiende bezorgdheid van kopers over de herkomst van de producten waarin ze zijn geïnteresseerd.

“Consumenten denken steeds meer na over de producten die ze aankopen en over de componenten en ingrediënten die in deze goederen zijn verwerkt”, zegt Georges Kern, topman van Breitling. “Met deze nieuwe benadering kunnen wij hen de antwoorden op die vragen vooraf bezorgen.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20