Horeca Vlaanderen hoopt op 1 maart opnieuw de deuren te kunnen openen. Dat heeft topman Matthias De Caluwe gezegd in een interview met De Morgen. In het begin zal dat wel met heel wat strenge voorwaarden moeten gebeuren. De Caluwe denkt daarbij onder andere aan beperkte gezinsbubbels en extra aandacht voor de luchtkwaliteit.
Op 16 oktober vorig jaar besliste het Overlegcomité over cafés en restaurants in België te sluiten. Toen was er nog sprake van ‘vier weken’, maar ondertussen zijn we drie maanden verder en is er nog geen uitzicht op een heropening van de horeca in ons land. Vorig week nog raakte bekend dat de huidige coronamaatregelen officieel blijven duren tot 1 maart.
Heropening 1 maart
Als het van Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, afhangt, blijft het daar ook bij. Op 1 maart wil hij dat cafés en restaurants in België opnieuw kunnen openen.
‘Dinsdag zullen onze cafés en restaurants al 100 dagen gesloten zijn. Dat is langer dan tijdens de eerste lockdown, toen we 86 dagen dicht bleven. In 2020 waren we 44 procent van de tijd gesloten en werkten we 36 procent van het jaar met beperkende maatregelen. Hallucinant. Bijna 6 miljard euro minder omzet. Dan is het slikken wanneer je – zoals vorige week – een nieuwjaarsbrief krijgt waarin staat dat we dichtblijven tot 1 maart. Een streep door januari en februari, da’s opnieuw min 1,5 miljard’, zegt hij in De Morgen.
Gefaseerd
Matthias De Caluwe hoopt dan ook op goed nieuws op het Overlegcomité van komende vrijdag. ‘Ik hoop dat de federale regering vrijdag met een ambitieuze boodschap komt, zoals ‘samen doorbijten en op 1 maart gaat de horeca weer open’, klinkt het.
Uiteraard zal dat nog onder voorwaarden zijn. Dat beseft De Caluwe ook. ‘Laat het ons heel gefaseerd doen. Niet met tafels met tien, vijftien mensen. Starten met een beperkt aantal klanten: een gezinsbubbel aangevuld met één knuffelcontact om te beginnen. Of je nu thuis met je gezin en één knuffelcontact een pannenkoek eet of in een restaurant, op een buitenterras of in een café: wat is het verschil?’, vraagt hij zich af.
Sluitingsuur en CO2-meters
De Caluwe ziet ook heel wat andere manieren om de heropening van de cafés en restaurants veilig te laten verlopen. Zo denkt hij aan het installeren van CO2-meters in alle horecazaken. Ook wil hij het sluitingsuur afstemmen op de avondklok om zo afterparty’s te vermijden.
Na een maand zou er dan een evaluatie kunnen komen waarna de regels eventueel versoepeld kunnen worden. ‘Als het goed gaat: uitbreiden naar een gezin met twee knuffelcontacten. Vergeet niet dat, wanneer ze in maart volop vaccineren, het risico afneemt. Als het lente wordt, kiezen mensen vaker voor het terras’, besluit hij optimistisch.