Facebook heeft zijn marktmacht misbruikt bij het verzamelen van gebruikersgegevens. Dat heeft de hoogste Duitse rechtbank geoordeeld. De Duitse mededingingswaakhond haalt daarmee zijn slag thuis.
De zaak gaat over keuzevrijheid voor de consument. Wie nu een account maakt op Facebook, moet akkoord gaan dat haar of zijn data ook worden verzameld van Whatsapp, Instagram en andere apps. Volgens Facebook is die datacombinatie in het voordeel van consumenten, bijvoorbeeld omdat de advertenties daardoor beter aansluiten bij hun interesses. Maar de Duitse concurrentie-autoriteit vindt dat de socialmediareus te weinig keuze laat voor de gebruiker.
Dat leidde tot een gevecht voor de rechtbank. Een lagere rechtbank had een beslissing van de mededingingsautoriteit over het marktmisbruik eerst nog opgeschort, maar het federale hof in Karlsruhe heeft die beslissing nu ongedaan gemaakt.
Tracking
De uitspraak gaat in tegen het businessmodel van Facebook. Karlsruhe zegt dat er geen twijfel over kan bestaan dat de netwerksite zijn dominante marktpositie misbruikt. Het bedrijf moet zich schikken naar strikte regels over hoe gebruikers gevolgd kunnen worden.
De gebruikers moeten de keuzemogelijkheid krijgen om het tracken van hun berichten door Facebook te beperken. ‘Als dominante netwerk heeft Facebook een bijzondere verantwoordelijkheid om de concurrentie in de markt van sociale netwerken leven te houden. Daarbij moet rekening gehouden worden met de hoge economische waarde van data’, zegt Karlsruhe dinsdag.
Gebruikersvoorwaarden
Dat betekent dat Facebook niet langer op basis van de huidige gebruikersvoorwaarden data van gebruikers mag verzamelen over zijn verschillende diensten heen en die combineren met data van derden. Het bedrijf krijgt nu vier maanden de tijd om met aangepaste gebruikersvoorwaarden op de proppen te komen.
De beslissing van de rechtbank is wel maar tijdelijk, zo beklemtoont Facebook in een eerste reactie, want de zaak keert nu terug naar de regionale rechtbank in Düsseldorf voor een finale beslissing ten gronde.
Lees ook: Facebook-gebruiker wil betaald worden voor delen van gegevens