Hoogste aantal fulltime jobs in vier jaar

Nog nooit waren er meer werknemers met een arbeidscontract voltijds aan de slag in de afgelopen vier jaar. Dat blijkt uit een analyse van HR-bedrijf Acerta. Vandaag heeft zo’n 63 procent van de werkende Belgen een fulltime job. Voor de coronacrisis was dat 61,4 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens berekingen van Acerta veranderde de coronacrisis halftijdse contracten in voltijdse. Belgische bedrijven die na de pandemie nieuwe posities binnen hun organisatie willen opvullen heroriënteren daarvoor best eerst hun eigen werknemers.

Belgen gaan steeds meer fulltime aan het werk door krapte op de arbeidsmarkt. Ook het aantal werknemers dat vier vijfde aan de slag is, steeg dit jaar tot 78 procent. Het hr-dienstenbedrijf Acerta verzamelde die gegevens op basis van 330.000 werknemers in dienst bij meer dan 35.000 verschillende werkgevers uit de private sector.

De halftijdse jobs zijn daarentegen gekelderd de afgelopen vijf jaar. Het percentage van halftijdse tewerkstellingen is van 14,1 procent naar 11,4 procent gegaan.

Relance na corona

“Alles wijst erop dat de animo er is om in de relance na corona naar een nog hogere tewerkstelling te gaan”, zegt Dirk Vanderhoydonck, Director Flexsourcing van Acerta. Hij stelt dat de coronacrisis een van de redenen is dat halftijdse contracten zo sterk gedaald zijn.

“Als er zich een crisis voordoet sneuvelen kleine jobs eerst, zij zijn de spreekwoordelijke kanaries in de koolmijn. Trekt de economie terug aan, dan komen die jobs vermoedelijk wel terug, evenals de interims. De volgende stap is dat interims langere contracten worden, waarna er weer meer tussen werkgevers en werknemers contracten van onbepaalde duur worden gesloten.”

“Eerst binnen eigen organisatie kijken”

Bedrijven zullen na de coronacrisis opnieuw aanwerven, maar hoeven nieuwe werknemers niet te gaan zoeken op de jobmarkt. Volgens Acerta kijken die best eerst binnen de eigen organisatie.

Belgische bedrijven kunnen werknemers die minder werken richting een voltijds contract sturen en op die manier een potentieel equivalent van 300.000 voltijdse contracten bereiken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20