Hoogspanning rond benoeming voorzitter Belfius

Wie wordt bij staatsbank Belfius de opvolger van Jos Clijsters als voorzitter van de raad van bestuur? De kwestie beroert niet alleen de top van de banksector, maar ook de Wetstraat.

De raad van bestuur van Belfius komt in principe donderdag samen om de knoop door te hakken, al lijkt het erop dat de beslissing uitgesteld wordt. Er is nog tijd tot de algemene vergadering, die pas in de lente van volgend jaar gehouden wordt.

Filip Dierckx, de nummer twee van BNP Paribas Fortis die daar onlangs alle banden doorknipte, is de frontrunner en toont openlijke belangstelling, maar ook andere namen doen de ronde.

Dierckx, die ook voorzitter is bij hr-dienstenverlener SD Worx, zal in elk geval eerst duidelijkheid moeten scheppen over mogelijke belangenvermenging die bij BNP Paribas Fortis opdook. Tijdens een vergadering bij BNP Paribas Fortis, waarop hij aanwezig was, is een kredietdossier van SD Worx aan bod gekomen.

Volgens sommigen is Dierckx’ aanpak van het belangenconflict de echte reden waarom hij per direct afscheid nam bij BNP Paribas Fortis, maar zelf ontkent hij dat ten stelligste. Hij wijst erop dat hij al jaren voorzitter is van SD Worx.

Cruciaal voor Arco-dossier

Belfius, het voormalige Dexia Bank België, kwam in de nasleep van de financiële crisis volledig in handen van de federale staat. De benoeming van de voorzitter is om verscheidene redenen van belang.

De voorzitter belichaamt de strategie van de bank en is de cruciale schakel tussen de Wetstraat en het topmanagement. Hij zal dus een cruciale rol spelen mocht de overheid of Belfius de opgeborgen plannen voor een beursgang willen herlanceren.

Hij zal ook de belangen van Belfius moeten verdedigen mocht de volgende federale regering de bank willen betrekken bij een schadeloosstelling voor de Arco-coöperanten. Arco behoort net als Belfius tot het universum van de gecrashte financiële groep Dexia.

En drie: volgens sommige insiders moet de toekomstige voorzitter in de komende jaren een tegengewicht vormen voor de voortvarende CEO Marc Raisière, die door politici wel eens als een ongeleid projectiel ervaren wordt.

Geen Kamercommissie Financiën

De Belfius-top beschouwt het bedrijf als ‘een commerciële bank die door omstandigheden in handen van de staat gevallen is’. Maar verscheidene linkse politieke partijen sturen erop aan Belfius als een echte overheidsgestuurde bank te runnen.

De oppositiepartij SP.A vindt de voorzittersbenoeming te belangrijk om zomaar door een regering in lopende zaken te laten beslissen. ‘Dit gaat tenslotte over een functie die bepalend is voor het toekomstproject van de bank waar we als belastingbetalers allemaal aandeelhouder van zijn’, zegt SP.A-kamerlid Jan Bertels.

Hij vroeg daarom dat de Kamercommissie Financiën bij hoogdringendheid over de benoeming zou samenkomen in aanwezigheid minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld), maar dat werd door de voorzitster Florence Reuter (MR) geweigerd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.