Google won op maandag de finale veldslag in een auteursrechtenoorlog waar het al jaren in verwikkeld is met Oracle. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat Google geen intellectuele eigendom gestolen heeft toen het code van Oracle gebruikte om zijn Android besturingssysteem te ontwerpen. De uitspraak is bepalend voor de toekomst van softwareontwikkeling.
Zes van de acht rechters hebben een vonnis van een lagere rechtbank verworpen, waarin stond dat Googles gebruik van Oracles programmeertaal een schending was van het Amerikaanse auteursrecht.
Toen Google in 2008 Android ontwikkelde, gebruikte het daarvoor Java. Dat is een populaire programmeertaal waarvan softwarebedrijf Oracle de rechten bezit. In 2010 diende Oracle een klacht in tegen de het techbedrijf achter de zoekmachine. Het gebruik van Java zou een inbreuk zijn op het auteursrecht van Oracle.
Miljardenclaim
Het gaat over een stuk code van ongeveer 11.000 regels. Dat is minder dan 0,1 procent van de 15 miljoen regels waaruit Android-software bestaat. Oracle eiste bijna 9 miljard dollar aan schadevergoeding van Google, gezien de alomtegenwoordigheid en het succes van Android. Wereldwijd draait zo’n 70 procent van alle mobiele telecomtoestellen op het Android-besturingssysteem van Google.
Oracle en Google, twee Californische techreuzen, vechten al sinds 2010 een juridische strijd uit over de feiten. De uitspraak van maandag werd door softwareontwikkelaars wereldwijd met argusogen bekeken. Niets minder dan de toekomst van de sector stond op het spel.
Voortbouwen op vroegere systemen
Softwareontwikkeling gedijt namelijk net zoveel op imitatie als op innovatie. De herimplementatie van programmeertaal maakt volgens techwaarnemers deel uit van een lange traditie van voortbouwen op vroegere systemen, die als vanzelfsprekend werd beschouwd. Google gebruikte het stukje Java-code zodat Android compatibel zou zijn met programma’s geschreven in Java.
Indien Oracle gelijk had gekregen, zouden bedrijven niet langer enkel de zogeheten interfaces kunnen kopiëren waardoor concurrerende programma’s met elkaar kunnen communiceren. Ze zouden toestemming moeten vragen en een vergoeding moeten betalen. Het zou de industrie enorm beperken in de ontwikkeling van nieuwe software. Dat pleitte de verdediging van Google, daarin via officiële verklaringen bijgestaan door andere techreuzen zoals Microsoft en IBM.
(jvdh)