Hongkongs mediabedrijf koerst 344 procent hoger na arrestatie topman

De arrestatie van de Hongkongse krantenuitgever Jimmy Lai zorgt voor een koersreactie van jewelste. In de nabeurshandel stuift het aandeel van zijn bedrijf Next Digital liefst 344 procent omhoog.

Waarover gaat het? Maandag deed de politie een huiszoeking in de villa van Lai in de stad Kowloon. Niet lang daarna werd de uitgever van de Hongkongse prodemocratische krant Apple Daily buiten geleid op verdenking van ‘samenzwering met buitenlandse machten’. Dat liet zijn medewerker weten op Twitter.

De krant van Lai spreekt zich al jaren openlijk uit tegen het communisme en het beleid van de Chinese regering. Vorig jaar zat de uitgever nog samen met de Amerikaanse president Donald Trump en diens vicepresident Pence om zijn ongenoegen te uiten over de wet die bepaalt dat opgepakte Hongkongers aan China uitgeleverd mogen worden.

In het nieuws? Meteen na de aankondiging door de medewerker van Lai kelderde Next Digital 17 procent op de Hongkongse beurs. Maar in de nabeurshandel deed het aandeel er prompt 344 procent bij. De beurskoers bevindt zich momenteel op het hoogste niveau sinds juni 2019.

De oorzaak? Het is niet helemaal duidelijk wat ten gronde ligt aan deze rally. Wel circuleert er op Facebook een post van een zelfverklaard financieel expert die aangeeft dat hij 1,22 miljoen aandelen van Next Digital heeft gekocht. Dat bericht heeft meer dan 5.000 likes en 300 shares. Ook in groepen en op pagina’s van de demonstranten in Hongkong regent het steunbetuigingen en oproepen om aandelen te kopen of niet te verkopen.

Steven Leung, een financieel expert uit Hongkong, merkt op dat het niet om institutionele beleggers gaat. ‘Ik zie dat er veel orders geplaatst zijn via Futunn, een belangrijk portaal voor particuliere beleggers. Velen speculeren dat het bedrijf verkocht zal worden, al begrijp ik niet vanwaar dat idee komt’, stelt hij in een reactie aan het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20