Eerder deze week kwamen de 27 lidstaten van de Europese Unie overeen hun gasverbruik met 15 procent in te perken, uit vrees voor een uitdoving van de Russische gasleveringen. Hongarije blijft ondertussen zijn eigen koers varen. Leider Orbán zelf zegt dat er gesprekken aan de gang zijn om meer aardgas van de Russen af te nemen.
Vorige week, tijdens een (zeer zeldzaam) bezoek van een functionaris van een EU-lidstaat aan Moskou, heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, gezegd dat hij bijna 1 miljard kubieke meter extra Russisch gas wil afnemen. Dit om “de energiezekerheid van Hongarije te waarborgen“.
Aan het einde van de besprekingen bevestigde zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov dat Hongarije meer Russisch gas wilde kopen, al sprak hij over iets lagere cijfers: 700 miljoen kubieke meter extra aardgas. Daar komen dan natuurlijk nog de hoeveelheden bij die reeds in de langlopende contracten zijn vastgelegd.
Bevestigd door Orbán
Vrijdag werd de Hongaarse premier Viktor Orbán over dit onderwerp geïnterviewd door de nationale openbare radio. Voor hem de gelegenheid om nogmaals te bevestigen dat hij een nieuwe overeenkomst met Moskou wil sluiten.
“Hongarije zal genoeg gas hebben”, klonk het. “Wij onderhandelen met de Russen over de aankoop van nog eens 700 miljoen kubieke meter gas, deze overeenkomst kan in de loop van de zomer worden ondertekend, en dan zijn we veilig.”
Felle tegenstander
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne uit Hongarije zich als felle tegenstander van de wens van sommige EU-lidstaten om de Russische gasexport hard te raken. Het Centraal-Europese land is dan ook voor ongeveer 85 procent afhankelijk van Russisch aardgas. De gasopslagfaciliteiten van Hongarije zijn momenteel voor ongeveer 50 procent gevuld, waarmee 29 procent van het jaarlijkse verbruik wordt gedekt.
Orbán was overigens ook fel gekant tegen het progressieve embargo op Russische olie waartoe eind mei is besloten. Hij kreeg wat hij wilde: alleen de invoer van Russische ruwe olie over zee zal tegen het eind van het jaar volledig verboden zijn. Het door land ingesloten Hongarije zal ruwe aardolie kunnen blijven ontvangen via de Druzhba-pijpleiding, die ongeveer tweederde van zijn aardolie aanvoert. Dezelfde uitzonderingspositie hebben Tsjechië en Slowakije.
(evb)