Hongaarse media lanceren protestcampagne tegen anti-LGBT-wet

Drie Hongaarse televisiezenders en verschillende tijdschriften zullen sensibiliseringscampagnes publiceren over homoseksualiteit. Dat doen ze uit protest tegen de anti-LGBT-wet van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die wet verbant elke vermelding en afbeelding van LGBT-personen uit schoolboeken en media.

Protest tegen anti-LGBT-wet

De televisiezenders Comedy Central, MTV en Paramount Network zullen op Hongaarse televisie campagnevideo’s uitzenden over LGBT-gezinnen, enkele tijdschriften zullen ook dezelfde advertenties publiceren. De campagnes moeten de ongelijkheden aankaarten waar LGBT-gezinnen mee geconfronteerd worden. Het is een gewaagde zet, zulke beelden overdag uitzenden of publiceren in magazines is strikt verboden in Hongarije. De media riskeren een boete van de Hongaarse mediaregulator als ze de advertenties publiceren.

De campagne wordt georganiseerd door de non-profitorganisatie Rainbow Families, die streeft naar een gelijkere behandeling van LGBT-gezinnen. “We geloven dat het belangrijk is om overal liefde te verspreiden en mensen eindelijk een affiche te tonen die het onderwerp bespreekbaar maakt. Dit is bijzonder belangrijk voor families naar aanleiding van de kerstdagen, daarom zal de campagne blijven lopen tot eind december”, laat Rainbow Families weten in een statement.

Tegen de commerciële zender RTL Klub loopt momenteel een strafonderzoek voor het uitzenden van een gelijkaardige advertentie over LGBT-ouderschap.

“Bescherming van de kinderen”

In juni keurde het Hongaarse parlement een omstreden wet goed, die ervoor zorgde dat zo goed als elke uiting van homoseksualiteit of transpersonen (LGBT) uit de openbare ruimte verdween. Op school mogen voortaan enkel heteroseksuele relaties besproken worden tijdens seksuele voorlichting, op televisiezenders zijn alle uitzendingen met LGBT-content enkel toegelaten tussen 22 uur en 5 uur.

Daarmee wil Orbán de Hongaarse jeugd “beschermen” van wat hij ziet als een aanslag op de christelijke gezinswaarden. Vanuit de Europese Unie werd een initiatief gelanceerd om de financiering van Hongarije droog te leggen als sanctie, maar pijnlijk genoeg waren lang niet alle EU-lidstaten het daarover eens.

Voor veel experten was het bovenal zorgwekkend dat homoseksualiteit in de wet onder dezelfde noemer als pedofilie valt, waardoor men vreest dat er link zou gelegd worden tussen de twee.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20