Stad in Honduras wordt ‘Bitcoin Valley’ om toerisme boost te geven

De Hondurese gemeente Santa Lucia wil cryptomunt Bitcoin adopteren om zijn slabakkend toerisme een duwtje in de rug te geven.

Honduras is het volgende Centraal-Amerikaanse land dat op de hypekar van cryptomunt Bitcoin springt. Zo’n 60 bedrijven in de piepkleine gemeente Santa Lucia zullen Bitcoin vanaf deze maand accepteren als betaalmiddel. 

De gemeente met ongeveer 13.000 inwoners, die nu ook de ‘Bitcoin Valley’ wordt genoemd, zal uitgebreide training over cryptomunten verlenen aan de bedrijven in kwestie. De bedoeling is dat het gebruik van digitale valuta zich verspreidt doorheen de zakelijke wereld in de hele regio. Santa Lucia bevindt zich dan ook amper 20 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa.

COVID vernietigde toerisme in Honduras

Het cryptoproject werd uit de grond gestampt door de Technological University of Honduras, Blockchain Honduras, de Guatemalaanse cryptobeurs Coincaex en het bestuur van Santa Lucia.

De participerende bedrijven hopen dat ‘Bitcoin Valley’ het toerisme in de tropische regio opnieuw zal aanzwengelen. De toeristische sector in Honduras kreeg namelijk een flinke klap tijdens de COVID-19-pandemie. In 2019 kon het land nog zo’n 556 miljoen dollar ophalen met zijn toeristische sector. In 2020 zakte dat cijfer terug tot zo’n 189 miljoen dollar, weet Macrotrends.

‘Bitcoin Beach’ was toeristisch succesverhaal

Er is dan ook een precedent in Centraal-Amerika dat Bitcoinadoptie de economie een boost kan geven. Zo’n 10 maanden geleden kondigde buurland El Salvador aan dat het Bitcoin zal gebruiken als legaal betaalmiddel.

Het land stichtte in het stadje El Zonte vervolgens een gelijkaardig Bitcoinproject genaamd ‘Bitcoin Beach’. Toerisme in El Salvador zou na de adoptie van Bitcoin met zeker 30 procent toegenomen zijn.

“We moeten globaliseren. We kunnen ons niet afschermen voor technologie en we kunnen niet achterblijven als andere landen dat al doen”, zei Cesar Andino, manager van een shoppingcentrum in de regio, aan de lokale krant Diario La Prensa.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20