Honderdjarige nazikampbewaker moet voor de rechter verschijnen

Een honderdjarige ex-bewaker van het naziconcentratiekamp Sachsenhausen staat in oktober terecht, 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag wordt de kampbewaker verdacht van medeplichtigheid aan de moord op meer dan 3.500 mensen.

De man, die niet bij naam is genoemd, wordt ervan beschuldigd tussen 1942 en 1945 willens en wetens betrokken te zijn geweest bij de moord op kampgevangenen als lid van het bewakingsteam van het concentratiekamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn. De beklaagde moet twee tot tweeënhalf uur per dag terecht kunnen staan, laat een woordvoerder van de rechtbank in Neuruppin aan Duitse media weten.

Tussen 1936 en 1945 werden meer dan 200.000 mensen, onder wie joden, zigeuners, politieke tegenstanders van het naziregime, homoseksuelen en geallieerde krijgsgevangenen geïnterneerd in Sachsenhausen. Tienduizenden onder hen stierven van honger, uitputting of werden vermoord. Ze werden ook onderworpen aan dodelijke medische experimenten.

Duizenden nazimisdadigers veroordeeld

Hoewel het aantal verdachten van nazimisdaden elk jaar afneemt, blijven aanklagers nog steeds oud-kampbewakers voor de rechter slepen in Duitsland. In februari hebben aanklagers Irmgard Furchner, een 95-jarige ex-secretaresse van het kamp Stutthof bij het Poolse Gdansk, aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moorden op 10.000 mensen. 

Vorig jaar heeft de rechtbank van Hamburg een 93-jarige oud-concentratiekampbewaker tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar veroordeeld. Bruno Dey werd medeplichtig bevonden aan de moord op duizenden mensen tussen 1944 en 1945 in datzelfde kamp in Polen. 

Sinds het historische vonnis in 2011 tegen nazimisdadiger John Demjanjuk, medeplichtig aan de moord op minstens 28.060 joden, veroordelen rechtbanken ook kampbewakers die tot de lagere rangen behoorden op grond van het feit dat hun aanwezigheid in kampen al voldoende was om hen medeplichtig te maken aan moord.

Duitse rechtbanken hebben sinds 1947 meer dan 6.600 nazioorlogsmisdadigers veroordeeld, al kregen de meesten uiteindelijk minder dan een jaar gevangenisstraf.

(bzg)

Meer