Honden moeten spoorwegen tegen metaaldieven helpen beschermen

In het Verenigd Koninkrijk doet Network Rail, de beheerder van het nationale spoornet, voortaan beroep op speurhonden om metaaldieven op te sporen. Het bedrijf wil daarmee paal en perk stellen aan de praktijken, die een zware verstoring van het treinverkeer veroorzaken en de Britse belastingbetaler bijzonder veel geld kosten.

Criminelen stelen langsheen de spoorlijnen of op werven van de netbeheerder grote hoeveelheden kabels en ander materiaal. “Hierdoor loopt het vervoer van reizigers en goederen op het Britse spoor grote vertragingen op”, voert Network Rail aan. “De voorbije vier jaar werden in het Verenigd Koninkrijk 333 zware diefstallen van spoorwegmateriaal gemeld.”

Zware vertragingen

“Daarbij werd onder meer tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie aan het signalisatiesysteem van de West Coast Main Line bij Crewe zware schade toegebracht,” voert de netbeheerder aan.

“Door al deze incidenten liepen de treinen in totaal bijna 291.000 minuten vertraging op. Dat is meer dan tweehonderd dagen. De problemen hebben de belastingbetaler ruim 16 miljoen pond (19 miljoen euro) gekost.”

Om het probleem aan te pakken, heeft Network Rail beslist om de materialen van het bedrijf met het synthetische product SelectaDna te markeren. “Dit product is alleen zichtbaar onder een speciale verlichting”, luidt het.

“Dat kan de politie helpen bij het opsporen en identificeren van gestolen materiaal. Het product heeft bovendien een unieke geur, die door speurhonden kunnen worden gedetecteerd. Dit biedt de politie de mogelijkheid om bij schroothandelaren gestolen materialen terug te vinden en te recupereren.”

Duidelijke boodschap

Network Rail werkt daarbij met honden die door het gespecialiseerde bedrijf Search Dogs UK zijn geleverd. “Metaaldiefstal blijft in het vervoer van passagiers en vracht enorme problemen veroorzaken”, merkt Andrea Graham, veiligheidsspecialist bij Network Rail, op.

“We zijn altijd op zoek naar nieuwe middelen om criminelen te bestrijden. De inschakeling van speurhonden kan daarbij een belangrijke hulp zijn.”

“Onze boodschap aan de criminele wereld is daarmee duidelijk”, zegt Graham nog. “We zullen alle mogelijke inspanningen doen om de dieven te vinden en voor de rechter te brengen. De daders zetten niet alleen hun eigen leven op het spel door het spoor te betreden, maar vormen tevens een bedreiging voor de veiligheid van onze werknemers en onze reizigers.”

Woordvoerders van de British Transport Police merken daarbij op met verschillende partners en de recyclagesector samen te werken om de diefstallen tegen te gaan.

“De dieven hopen door de hoge prijzen op de recyclagemarkt snel een grote winst te kunnen maken”, merken ze op. “Wanneer het echter moeilijker wordt om gestolen metaal te verkopen en winst te behalen uit die illegale activiteiten, zal de praktijk snel beduidend minder aanlokkelijk worden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20